Opinie | Bitcoinmarketing

Column Corné van Zeijl12 feb 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Het is mooi om te zien dat meneer Musk net als Donald Trump een meester is in het beïnvloeden van mensen. Het is ook een essentiële eigenschap als je een product wilt verhandelen. En of het nou een elektrische auto is of een presidentschap: de inhoud heeft slechts een beperkte waarde - iets waar politieke partijen zich ook erg bewust van zijn. Maar in de huidige strijd om de Tweede Kamerzetels blijkt wel dat we in Nederland niet zulke manipulatiemeesters hebben als in de Verenigde Staten. Persoonlijk ben ik daar wel blij om.

Luister terug | Hoe Tesla Bitcoin naar een nieuw record stuwt

Overigens is ook bij Tesla Bitcoin geen echt betaalmiddel. Anders zouden ze hun auto’s wel in Bitcoin prijzen: 1 Tesla model 3, 1 Bitcoin. Dat is niet het geval: ze ruilen de bitcoin gewoon om in dollars. Maar wat niet is kan nog komen, al zal dat nog wel even duren. Immers: de koersbewegingen van de munt zijn zo groot dat het voor een ondernemer onmogelijk is om zijn verkoopprijs te bepalen. Bovendien zijn de kosten in dollars.

Een prijs, geen waarde

Als Tesla echt de munt zou omarmen, zou het zijn werknemers en toeleveranciers ook in bitcoin betalen. Maar die zullen dat niet accepteren. Bitcoin heeft immers een prijs, maar geen waarde. Het zelfde kun je overigens zeggen over goud, dollars, euro’s of schelpen; het is maar wat voor vertrouwen de consument in het betaalmiddel heeft. En met de enorme geldcreatie door de centrale banken wordt dat vertrouwen in traditionele valuta steeds meer opgerekt.

Ik ben geen bitcoinfan, maar ik snap wel waarom iemand uit inflatieangst bitcoins wil kopen. Fed-baas Jay Powell noemde deze week in een speech het woord 'inflatie' maar liefst 14 keer. Hij zei dat men zich vooral geen zorgen hoefde te maken. Als er iets wel angstaanjagend is, is dat het wel. Zoals het gezegde luidt: geloof het gerucht niet tot het vanuit officiële bronnen wordt ontkend.

Marketingstunt

Maar dan de vraag: zitten Tesla-beleggers wel op een cryptomuntenspeculatie te wachten? Een aankoop van 1,5 miljard dollar klinkt veel, maar vergeleken met Tesla’s beurswaarde van 770 miljard dollar is het peanuts. De koers van Tesla is sinds de bitcoinaankondiging met 6 procent gedaald. Dat zegt genoeg. Voorlopig is de bitcoinverering van Tesla niet meer dan een marketingstunt. Dat zien we vaker bij Tesla, en daar is het bedrijf groot mee geworden. In ieder geval qua beurswaarde.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere vrijdag lezen in het FD.