Opinie | Wachten op de crash

Column Corné van Zeijl19 feb 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De top is in zicht. Beleggers kijken reikhalzend uit naar het AEX-record van 701 uit 2000. We zijn er nog maar een paar procent van verwijderd. De AEX herbeleggingsindex staat intussen allang op een all-time high. Dat record werd in 2015 al gebroken. Mocht u de pech hebben gehad om op het allerhoogste punt in 2000 te zijn ingestapt, dan had u nu toch nog een aardig rendement van 3,0 procent per jaar gemaakt. Niet hoog, maar vanaf het allerslechtste aankoopmoment ook zeker niet slecht.

Luister terug | Corné van Zeijl | Hoeksteenbeleggers bieden de helpende hand

Met het record in zicht zijn er wel veel tekenen van overmatig enthousiasme. Amerikaanse particuliere beleggers gokken met call-opties massaal op een verdere stijging van de koersen. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben nog nooit zo weinig cash in hun beleggingsportefeuille gehad. Ook hedgefondsen hebben ingezet op een koersstijging. De koers-winstverhouding van aandelen is de hoogste sinds de internet bubbel van 2000.

Koersen vlogen omhoog

Afgelopen 12 maanden hebben Amerikaanse beleggers voor maar liefst 400 miljard dollar aan indexfondsen gekocht. Bijna een record. Allemaal tekenen van oververhitting. Voordat u direct uw aandelen gaat verkopen wil ik u even wijzen op een oud krantenartikel uit 1997 uit mijn archief. De overeenkomsten met de huidige marktomstandigheden zijn frappant. Ook toen was het sentiment oververhit. Ook toen vlogen de koersen hard omhoog.

Luister terug | Warren Buffett: Geniale belegger of gokker met veel geluk?

In acht maanden tijd was de AEX door de 600, 700, 800 en 900 punten geknald. Mochten deze index standen u vreemd voor komen, dat kan want toen rekenden we nog in guldens. ABN Amro-bestuurslid Jiskoot waarschuwde in het artikel dat de koersen veel te hard omhoog waren gegaan. Eerder, in december 1996, waarschuwde Greenspan ook al met zijn bekende Irrational Excuberance uitspraak. En ja, uiteindelijk kregen ze gelijk.

Niets doen

Maar pas in 2000 werd de top bereikt. Stel: u had geluisterd. Wat had u dan gedaan? Drie jaar lang wachten op de crash? Uw gekke zwager wordt lachend rijk en u kijkt beteuterd naar uw spaarrekening. Hoe houdt u dat emotioneel vol? Die gekke zwager verliest uiteindelijk toch wel zijn winst en wellicht meer. Maar wat doet u? Een bekend gezegde luidt dat je meer verliest met het wachten op de crash dan met de crash zelf. Het beste advies is dan ook gewoon niets doen.

Luister terug | Corné van Zeijl | Bitcoinmarketing

Mijn oudste zoon is nu 24 jaar. Sinds zijn geboorte heeft hij aandelen Shell. Die aandelen heeft hij nog steeds. Zijn rendement is bijna 5 procent per jaar. Omdat hij nooit zenuwachtig is geworden, is de waarde van deze aandelen inmiddels verdrievoudigd. En dat terwijl de koers van Shell een achtbaan doormaakt. Of zoals Buffett al zei: niets doen is verstandig gedrag. Ook als je vreest dat de bubbel een keer zal barsten.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.