Opinie | Inflatiehobbel
Over de aflevering

Niet voor niets is de inflatie die ingeprijsd zit in de Amerikaanse obligatiemarkt geëxplodeerd. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in maart 2020 was die verwachte inflatie 0,1 procent, nu maar liefst 2,4 procent. Dat is de hoogste stand in de afgelopen tien jaar. Toch zei Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell deze week dat er helemaal niets is veranderd aan de inflatievooruitzichten.
Raar
Dat klinkt raar. Het verschil zit hem in de termijn. Ja, de economische vooruitzichten verbeteren. Dat betekent meer vraag en dus hogere prijzen. En ja, de eerste effecten zien we nu al. Maar het zijn voornamelijk prijsstijgingen in producten. Hoe zit het met de diensten? Straks is de coronapandemie voorbij. Hoe ziet de economie er dan uit?
Luister terug | Corné van Zeijl | Wachten op de crash
De CEO van Carlsberg denkt (en hoopt) dat we straks een soort roaring twenties gaan krijgen. We kunnen ons geluk niet op dat de pandemie voorbij is en geven geld uit als water aan onder meer de horeca en festivals. Wat gebeurt er dan? Gaan de prijzen van deze diensten dan ook omhoog? Als het restaurant iedere avond vol zit, gaat de restauranteigenaar dan zijn prijzen verhogen?
Een van de reden achter de inflatieangst is de enorme groei in de geldhoeveelheid. In 2020 zijn er 26 procent meer dollars bijgedrukt. Je zou er bijna bitcoins van gaan kopen. Maar kijk naar Japan, dat al decennialang een enorme geldgroei kent. De balans van de Bank of Japan is geëxplodeerd. En toch geen inflatie.
Magazijnrobots
En hier komen we bij Powells punt. De structurele factoren zijn er gewoon nog. Digitalisering, automatisering en vergrijzing zorgen voor constante druk op inflatie. Zo heeft Amazon ruim een miljoen werknemers in zijn magazijnen werken, die meer loon en vakbonden willen. Terecht lijkt me. Maar Amazon-topman Jeff Bezos denkt dat robots over een jaar of tien grotendeels het magazijnwerk hebben vervangen. Dat is een lekker carrièrevooruitzicht voor die hardwerkende medewerkers. Waar is dan je onderhandelingskracht als werknemer?
Luister terug | Warren Buffett: Geniale belegger of gokker met veel geluk?
Dus waarschijnlijk gaan we in de loop van het jaar een enorme inflatiehobbel zien. Dat is vermoedelijk tijdelijk. Dat weet Powell, en u nu ook. De vraag is: weten obligatiebeleggers dat ook? Of raken die, ondanks Powells sussende woorden, straks in paniek als we boven op die inflatiehobbel staan? Zo ja, dan gaan we niet alleen een inflatiehobbel, maar ook een rentehobbel zien.
Over de column van Corné van Zeijl
Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.