Opinie | Geldtsunami raakt de markt

Column Corné van Zeijl12 mrt 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In de Verenigde Staten zien we dat nu al. Daar is men reeds begonnen met het loslaten van de lockdowns. Dat was onder meer te zien in de werkgelegenheidscijfers van afgelopen week. De positieve verrassing kwam vooral door de toename van het aantal banen in de service industrie. Daar komt het effect van Biden’s 1.900 miljard dollar stimuleringsprogramma nog bovenop. Dat zal de economie een enorme kickstart geven.

Luister terug | VS eist transparantie Chinese bedrijven

Iedereen die minder verdient dan 75.000 dollar krijgt 1.400 dollar per persoon. Als je kinderen hebt komt daar nog een flink bedrag bovenop. Veel Amerikanen in de armste sociale klassen zullen het geld goed kunnen gebruiken. Maar net als de vorige keren zal er ook veel worden gespaard of worden belegd. Het is een soort omgekeerde belasting. Overigens zullen die overheidsfinanciën ooit ook weer worden genormaliseerd, maar dat is een zorg voor later.

Markten in beweging

Bij de vorige checks zagen we de effecten van deze tsunami aan geld terug in de aandelenmarkt. Uit een enquête van Deutsche Bank bleek dat beleggers met minder dan een jaar ervaring liefst 43 procent van het ontvangen bedrag in de markt stoppen. Als die cheques de komende weken in de brievenbus vallen, kan deze golf met geld de markten in beweging zetten. Vooral in de zogenaamde meme stocks.

Luister terug | Tech Update | Salesforce wil zakelijke chatdienst Slack overnemen

Het maakt niet uit of je gezonde verstand je zegt dat je maar beter van dit soort aandelen af kunt blijven. Zolang de namen van deze aandelen op de diverse internetfora rondzingen gaan de koersen omhoog. Dat verklaart ook waarom het aandeel Gamestop voor een tweede keer een bubbel laat zien. Dit is 'the greater fool'-theorie: als er maar grotere gek te vinden is die het aandeel voor een nog hogere prijs van jou wil kopen, maak je een mooi rendement. Je moet alleen oppassen dat jij niet de grootste gek bent.

Sexy

Wall Street heeft er natuurlijk al weer wat op verzonnen: de fomo (fear of missing out)-ETF. Oftewel een fonds dat in alles belegt waar beleggers naar verwachting achteraan zullen lopen. Het klinkt sexy en ongetwijfeld zal het een bestemming zijn voor veel van die stimuleringschecks. Of u ermee wint of verliest, Wall Street verdient altijd. Wall Street is alweer terug bij het oude normaal. Nu wij nog.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.