Opinie | Stuntelend Europa kan winnen op de beurs

Column Corné van Zeijl26 mrt 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De andere belangrijke factor is de winstontwikkeling. Momenteel zijn er naast het coronavirus veel tijdelijke factoren die de winst drukken. De nasleep van ‘Deep Freeze’ in Texas zorgt daar nog altijd voor productieproblemen in verschillende sectoren. Ook de brand in een grote chipfabriek van Renesas in Japan heeft impact op de levering van chips, met name in de auto-industrie. En daar komt nu het dwarsliggende schip in het Suezkanaal bij. De toeleveringsketen van diverse industrieën staat daarmee sterk onder druk.

Lees ook | Corné van Zeijl | Kapitalisme de andere kant

Maar voorbij al deze tijdelijke problemen ziet de toekomst voor winsten er zonnig uit. Op wereldwijde schaal wordt een winstgroei van maar liefst 23 procent verwacht. Logisch: nu er zicht is op het einde van de coronacrisis, is een scherp economisch herstel te verwachten. Europa blijft hierin hopeloos achter. De belangrijkste verklaring is de achterblijvende vaccinatiegraad. Hier zijn diverse mogelijke oorzaken van te benoemen; het Verenigd Koninkrijk dat alle vaccins voor zich zelf houdt, een slapende EU en pech.

Sterke stijging

Maar van uitstel komt geen afstel. Ook hier komt er een economisch herstel aan, alleen wat later dan mogelijk was geweest. Het voordeel is wel dat de Europese bedrijven erg internationaal zijn. Het herstel in Azië en nu ook in de VS zorgt voor hogere vraag bij de Europese bedrijven. Niet voor niets zagen we deze week een sterke stijging van de stemming onder Europese inkoopmanagers.

Lees ook | Geldtsunami raakt de markt

Ook de stijgende inflatie is goed voor bedrijfswinsten. Dat is dan ook één van de meest genoemde onderwerpen bij deze inkoopmanagers. En dat is mooi: hoe meer inflatie hoe hoger de omzet en uiteindelijk ook meer winst. Een voorwaarde is wel dat de loonkosten niet harder mogen stijgen. In de Europese arbeidsmarkt is er door de zwakke economie nog steeds een enorm capaciteitsoverschot. Dus voor hogere loonkosten hoeven de bedrijven voorlopig niet te vrezen.

Bovendien zorgt de beperkte economische groei er tegelijkertijd voor dat de rente niet oploopt. In de Verenigde Staten is dat wel een negatieve factor geworden. Door de lage vaccinatiegraad is het economisch herstel in Europa simpelweg teleurstellend, maar voor Europese aandelen hoeft dat niet eens zo erg te zijn. Voor ons als Europeanen natuurlijk wel, maar daar gaat deze column niet over.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.