Opinie | Verlies Deliveroo is duurzame winst

Column Corné van Zeijl2 apr 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deliveroo staat bekend om slechte arbeidsvoorwaarden voor de bezorgers en slechte corporate governance. CEO Will Shu bezit slechts 6,3 procent van het bedrijf maar 57,5 procent van de stemrechten. De mislukking lijkt dus op het eerste gezicht een prachtige overwinning voor beleggers die de sociale omstandigheden en goede corporate governance hoog in het vaandel hebben. Dat is mooi.

Luister terug | Corné van Zeijl | Stuntelend Europa kan winnen op de beurs

De voortekenen van de emissie waren al niet goed. De emissieprijs was helemaal aan de onderkant van de eerder genoemde prijsrange. Dat geeft aan dat er weinig interesse was. Bij een emissie is het belangrijk om een positief sfeertje rond het aandeel te creëren, zodat er een beetje fomo (fear of missing out) ontstaat. Dan wil iedereen meedoen, maar dat was hier dus niet het geval. Ronkende persberichten van het bedrijf zelf over overmatige interesse van beleggers werden dan ook niet geloofd. Dit soort berichten moet je sowieso naast je neerleggen. Immers: zou Deliveroo ooit met een persbericht komen dat beleggers niet zo'n interesse hebben?

Uitbuiting van bezorgers

Daarnaast waren nog genoeg andere redenen voor beleggers om voorzichtig te zijn. Veel beleggers zijn bang dat Deliveroo onder maatschappelijke druk haar bezorgers normaal moet gaan betalen. Maar dan werkt het bedrijfsmodel van Deliveroo niet meer. Als je het moet hebben van uitbuiting van je bezorgers, is het geen levensvatbaar bedrijfsmodel. Bovendien heeft JustEat TakeAway de oorlog verklaard aan zijn concurrentie op de Londense bezorgmarkt, een van Deliveroo's belangrijkste markten. Een dergelijke oorlog heeft een dramatisch effect op de winstgevendheid.

Slechte timing

En ten slotte was de timing om een bezorgservice naar de markt te brengen niet zo slim. Maaltijdbezorgers hebben sterk van de coronaperiode geprofiteerd. Maar die periode is vooral in het Verenigd Koninkrijk nu achter de rug. Beleggers kijken voorbij het virus en consumenten verlangen ernaar om weer gewoon naar restaurants te gaan. En dan kom jij met een aandelenemissie van een bezorgbedrijf. De Amerikaanse concurrent DoorDash deed dat een stuk slimmer. Die kwam binnen een maand nadat de vaccins werden aangekondigd naar de markt.

Foute bedrijven

Er zijn dus genoeg verklaringen waarom deze emissie zo fout ging. Maar het verhaal dat het vooral kwam door de kritiek van duurzame beleggers blijft hangen. En dat is mooi. Want bij een toekomstige emissie van een volgend ‘fout’ bedrijf zal men toch wat meer over het duurzame beleid gaan nadenken. Niemand wil een Deliveroo 2 worden. Hoe groot het verlies voor de nieuwbakken aandeelhouders Deliveroo ook is, dat is in ieder geval winst.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.