Opinie | Blauwe envelop voor beleggers

Column Corné van Zeijl16 apr 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Aangezien de meeste presidenten in de mid-term elections, die volgend jaar zijn, wat stemmen verliezen, moet hij nu doorpakken als hij zijn plannen wil realiseren. Nu heeft hij nog een meerderheid in het Huis en de Senaat, straks wellicht niet meer. Al zijn overheidsbestedingen niet altijd even efficiënt, ze zijn wel goed voor de economie. En dat is weer goed voor bedrijven en hun winsten. Het is dan ook een van de positieve factoren in deze aandelenmarkt.

Lees ook | Corné van Zeijl | Verlies Deliveroo is duurzame winst

Maar dit fiscale plan heeft ook een keerzijde. Het uitgeven van geld is het leuke deel. De financiering niet, maar het geld moet ergens vandaan komen. Daarom wil Biden de bedrijfsbelastingen van 21 procent naar 28 procent verhogen. Dan is de helft van Trumps belastingverlaging weer ongedaan gemaakt. Dat had toen nauwelijks impact op de economie, maar op de bedrijfswinsten des te meer.

Uitstekend idee

Destijds zorgde het voor een extra winststijging van ongeveer 14 procent. Met een natte duim kun je uitrekenen dat Bidens belastingplan een negatief effect van 7 procent op de winsten heeft. Een onderbelicht aspect van zijn plan is het minimumtarief van 15 procent. Dat lijkt mij een uitstekend idee. Daarmee voorkom je veel belastingontwijking, zeker als je bedenkt dat het effectieve percentage dat bedrijven nu betalen slechts 14,9 procent is.

Luister terug | Corné van Zeijl | Financiële Domino-D-Day

Dat is tegelijkertijd ook het moeilijkste deel van het plan. Je kunt bijvoorbeeld een extra belastingaftrek invoeren om groene energie te stimuleren, maar vervolgens moeten die bedrijven toch weer extra belastingen gaan betalen om aan die minimum van 15 procent te voldoen. Zoals altijd is een belastingplan verzinnen erg makkelijk. Een belastingplan uitvoeren is heel wat moeilijker.

De Amerikaanse overheid komt overigens nog wel wat tekort. De belastingverhoging levert volgens Tax Policy Center ongeveer 1 biljoen dollar op in de komende tien jaar. Dit plan kost 2,2 biljoen dollar. De rijkere Amerikanen zijn een volgend doelwit. En terecht: deze groep heeft in de afgelopen decennia een bovenmatig deel van de economische koek gekregen.

Schrikmomentje

Bidens plan is goed voor de economie en daar zijn beleggers blij mee. Maar deze beleggers houden er nog geen rekening mee dat zij ook een flink deel van de rekening zullen moeten betalen. Misschien komt dat nog. Voor de meeste mensen is zo’n blauwe envelop toch altijd een schrikmomentje.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.