Opinie | Het Brexit-succes

Column Corné van Zeijl7 mei 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Op de aandelenbeurzen lijkt Brexit echter nog steeds een drama. Sinds het Brexit-referendum in 2016 is de MSCI UK met 4 procent gedaald, terwijl de MSCI Europe ex-UK met 36 procent is gestegen. Dat is een serieus verschil, waarvan 10 procentpunt wordt verklaard door de daling van het Britse pond. Maar op de rest van de underperformance heeft Brexit nauwelijks impact gehad. Het komt vooral door de samenstelling van de index. Zo zitten er vrijwel geen technologiebedrijven in de Britse index.

Luister ook | Corona maskeert daadwerkelijke impact van Brexit

Het zijn vooral banken, energie (waaronder Shell) en wat voeding (waaronder Unilever). Allemaal sectoren die in de afgelopen jaren sterk zijn achtergebleven. Die underperformance komt vooral doordat beleggers deze sectoren niet meer waarderen. De Britse index wordt gewaardeerd op 13 maal de verwachte winst, terwijl de Europese index zonder het VK op 18 keer de verwachte winst staat. Vóór het referendum waren deze ratio’s nog gelijkwaardig. Welke belegger wil er nu nog in een bank of een oliemaatschappij beleggen? De dramatische performance van de Britse index komt dus vooral door de sectorale samenstelling en niet door Brexit.

Ruzie

Scheidingen zijn nooit leuk en ontaarden vaak in geruzie. De Brexit-scheiding lijkt hierop geen uitzondering. Zowel Brussel als Londen heeft er genoeg bij te winnen om een beetje ruzie te maken. Op die manier kun je aan je eigen achterban laten zien dat je opkomt voor zijn belangen. De dreigende escalatie van het visserij-conflict bij Jersey is daar een eerste voorbeeld van. Als Boris Johnson twee marineschepen stuurt is dat geen teken van een warme vriendschap.

Luister ook | John Bercow: Kans dat VK uiteenvalt door Brexit

Investeringen

Als je het afmeet aan de vaccinatiegraad lijkt Brexit dus een succes. Het is en blijft echter een domme beslissing. De economische schade van Brexit wordt vooral op de langere termijn zichtbaar. Voor nieuwe investeringen zullen bedrijven eerder voor het continent kiezen.

Voor de aandelenmarkten ligt het anders. Soms zijn sectoren in de mode en soms niet. De Britse aandelen zijn nu duidelijk out of fashion. Dat zal ooit wel weer eens anders zijn. Als dat gebeurt zullen de Brexiteers wederom victorie kraaien. U weet nu dat we dat niet aan de stand van de beurs kunnen afmeten.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.