Opinie | Waardering x winst = koerswinst

Column Corné van Zeijl28 mei 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Een betere economie zorgt vanzelfsprekend ook voor betere winsten. In Europa en de VS gaan de winsten dan ook flink omhoog. De winsten in Europa zijn zelfs al 3 procent hoger dan voor de coronacrisis.

Luister terug | Corné van Zeijl | Het leven is geen spreadsheet

Opmerkelijk is dat de Amerikaanse winsten vertaald in euro’s precies eenzelfde groeipercentages laten zien. En dat terwijl beleggers altijd zo enthousiast zijn over de superwinsten in de VS, dankzij de technologiebedrijven en de snel stijgende vaccinatiegraad. Door het imago van die hoge winststijging zijn Amerikaanse bedrijven wel 30% duurder dan hun Europese concurrenten. Die premie is in de afgelopen dertig jaar alleen in 2007 nog iets hoger geweest.

Herstel

Een van de aanjagers van die mooie winststijging in Europa zijn de Duitse industriële bedrijven. Deze locomotief trekt de hele Europese economie uit het slop. Maar Duitsland begint nu wel wat last te krijgen van een tekort aan halfgeleiders, waardoor de autobouwers in het land minder kunnen produceren dan ze zouden willen. In de recentste Markit-enquête onder inkoopmanagers uitten zij daar hun bezorgdheid over. Het is een tijdelijk probleem, maar het blijft een probleem.

Luister terug | Corné van Zeijl | Krimpflatie

Zolang de economie verder herstelt zullen de winsten ook wel meestijgen. Maar er zit ook een andere kant aan de medaille. Een sterk herstel van de economie zorgt voor meer vraag naar geld en dus een hogere rente. Ook zullen centrale banken wat minder gas gaan geven. Een economie die zo sterk groeit heeft immers geen hulp van de centrale banken meer nodig.

Ligt het mooiste deel van de rally achter ons?

Een hogere rente heeft wel een negatieve invloed op de waardering van aandelen. De rente op wereldwijde overheidsobligaties is dit jaar gestegen, van 0,2 procent naar 0,5 procent. Dat is nog steeds weinig, maar genoeg om de waardering van wereldwijde aandelen te laten dalen van 20 naar 18 maal de verwachte winst.

Dat die winsten verder zullen stijgen geloof ik wel. Maar als de rente-ontwikkeling meer tegenwind oplevert, geeft dat druk op de waardering. Daarom hebben we waarschijnlijk het mooiste deel van de rally al achter de rug. Maar ja, na een stijging van de wereldaandelenindex met 67 procent sinds het dieptepunt, iets meer dan een jaar geleden, is een dergelijke opmerking wel heel makkelijk gemaakt.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.