Opinie | Bloemetje voor de fietsenmaker

Column Corné van Zeijl4 jun 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Het gebrek aan versnellingen en remmen is meteen ook een van de reden waarom het tegenwoordig moeilijk is om een nieuwe racefiets te kopen. Zonder deze essentiële onderdelen kun je moeilijk fietsen. Dit is een prachtig voorbeeld waarbij macro en micro elkaar ontmoeten.

Luister terug | Corné van Zeijl | Waardering X winst = koerswinst

Iets dergelijks zien we in de auto-industrie. Een tekort aan semiconductors leidt ertoe dat auto’s niet kunnen worden afgebouwd. En als je geen nieuwe auto kunt kopen, koop je een tweedehands. Tweedehandsauto’s zijn volgens de Manheim-index dan ook in een jaar tijd 54% duurder geworden. Wie had gedacht dat je als ‘store of value’ beter een tweedehandsauto kunt hebben dan een klomp goud? Dit tikt overigens flink aan in de Amerikaanse inflatiecijfers. Tweedehandsauto’s zijn goed voor 2,53% van het totale inflatiemandje.

Prijsexplosie

Uit de recentste ISM-enquête onder Amerikaanse inkopers bleek dat het een economiebreed fenomeen is. De index kwam uit op 57,5. Bij 100 zien alle geënquêteerde inkopers de levertijden oplopen. Bij 0 niemand. Deze index heeft nog nooit zo hoog gestaan als nu. En de dataserie begon al in 1976.

Luister terug | Corné van Zeijl | Krimpflatie

De verklaring achter deze prijsexplosies is simpel. Een jaar geleden is veel productiecapaciteit afgeschaald. Er zou immers een wereldwijde recessie komen. Maar door de lockdowns wilden veel consumenten iets doen om aan hun conditie te werken en dat werd fietsen. Dus nam de vraag niet af, maar juist sterk toe.

Fietsen

Davide Campagnolo, ceo van het gelijknamige Campagnolo, een Italiaanse concurrent van Shimano, draait ook op volle toeren. Maar hij zei de capaciteit niet te gaan uitbreiden. Straks heeft iedereen immers een fiets en dan normaliseert de vraag weer. Verstandige opmerkingen van meneer Campagnolo. Zo voorkom je dat je als ondernemer wordt meegesleurd in een varkenscyclus.

Maar er gloort hoop. Tot nu toe gaven consumenten geld uit aan dingen. Nu de lockdowns weer zo goed als voorbij zijn, gaan we geld uitgeven aan diensten. Dus geen nieuwe fiets meer, die hebben we immers al. Maar we gaan naar het terras.

Maar er staat nog een fiets van mij bij de fietsenmaker. Dus als u me excuseert, ga ik nu eerst even een bloemetje halen.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.