Opinie | Hogere rente in vooruitzicht

Column Corné van Zeijl11 jun 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Een van de meest genoemde reden achter de recente daling zijn de teleurstellende arbeidsmarktcijfers. Al twee maanden achtereen vallen de zogenaamde non-farm payrolls flink tegen. Een bescheiden arbeidsmarkt betekent geen oververhitte economie en geen loon-prijsspiraal. In dat opzicht snijdt deze verklaring hout.

Luister ook | Corné van Zeijl | Bloemetje voor de fietsenmaker

Echter deze cijfers zijn geen harde cijfers, maar een enquête. Een van de redenen waarom veel Amerikanen niet aan het werk gaan, is de tijdelijke verhoging van de werkloosheidsuitkeringen. Bij 40% van de Amerikanen in de laagste inkomenscategorie is de uitkering hoger dan het salaris. Dat is geen stimulans om aan het werk te gaan. Tot zover alle mooie theorieën over arbeidsethos en zingeving van werk. Maar goed we praten hier dan ook over de laagste inkomenscategorie. Dat zijn meestal geen banen waar een hoop zingeving in te vinden valt.

Werkgelegenheid

Aan het aantal vacatures ligt het niet. Er staan nu ruim negen miljoen vacatures uit. Als die tijdelijk verhoogde uitkeringen aflopen zullen deze mensen weer snel aan het werk gaan. Veel Amerikaanse staten hebben al aangekondigd deze tijdelijke verhoging eerder te stoppen. Het ziet er dus naar uit dat de arbeidsmarkt de komende maanden in een flinke versnelling zal gaan komen.

Ook de Federal Reserve kijkt aandachtig naar deze cijfers, want daar wil men de volledige werkgelegenheid terug van voor de coronacrisis. Ik denk dat het Amerikaanse stelsel van centrale banken de somberheid van beleggers over de arbeidsmarkt ook niet deelt. Vandaar dat diverse Fed-bestuurders de afgelopen tijd gesproken hebben over het afbouwen van het obligatieopkoopprogramma. Dat lijkt een opzetje om de markten emotioneel klaar te stomen.

Luister ook |Corné van Zeijl | Waardering x winst = koerswinst

De komende twee rentevergaderingen zal de Fed de situatie op de arbeidsmarkt nog wel even aankijken. Maar Jackson Hole, de bijeenkomst van centrale bankiers op 27 augustus, zou een goede gelegenheid zijn. Daar werden in het verleden wel meer belangrijke aankondigingen gedaan. En waarom ook niet? Economen verwachten een economische groei in het tweede kwartaal van bijna 10%. Dan is het moeilijk om te verdedigen dat de economie nog wat extra steun nodig heeft.

Als belegger is het dus zaak om die rapporten over de Amerikaanse arbeidsmarkt de komende tijd goed in de gaten te houden. Ik denk dat de arbeidsmarkt er heel wat rooskleuriger voorstaat dan menig econoom nu denkt. Zodra dat blijkt uit de cijfers zou dat een flinke stijging van de rente kunnen veroorzaken. En ja, dan gaat de Europese rente als aan een elastiekje gewoon mee omhoog.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.