Opinie | Terug naar 2013

Column Corné van Zeijl25 jun 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Ik heb een aantal verklaringen voor deze vreemde koersreactie uit de markt gehoord. Veel beleggers gingen ervan uit dat het wel een keer moest gaan gebeuren en hadden al posities ingenomen. Toen het hoge woord eruit was, verkocht men de boel. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Een andere verklaring is dat vooral aandelenbeleggers schrokken van deze opmerkingen. En als aandelen dalen, vluchten beleggers in obligaties en daalt de rente. Een derde verklaring is dat Powell’s bewoordingen wel hard waren, maar dat de Fed deze weken zoveel sprekers aan het woord liet dat beleggers rekenden op verzachtende woorden.

Luister ook | Bitcoinlosers

Ik vind het alle drie mooie verklaringen en ik heb zelf geen betere. Maar ik vind ze wel wat vergezocht. Verklaringen achteraf zijn nuttig om de markt te begrijpen, maar je verdient er zo weinig mee. Van te voren had ik u ze niet kunnen geven.

Tapering

Nu het grote T-woord in de lucht hangt is het goed om te kijken wat er in 2013 is gebeurd. Toen hield Bernanke zijn fameuze taperspeech. De aangekondigde tapering (in centralebankkringen jargon van afbouwen, red.) werkte als een vloek voor de obligatiemarkt. Daardoor steeg de Amerikaanse tienjaarsrente van 1,75% naar 3,01%. Dat was een drama voor obligatiebeleggers. Als eurobelegger leverde deze veilige belegging u een verlies op van maar liefst 12%. In de afgelopen veertig jaar is dat maar drie maal eerder gebeurd. Dat is dan ook de reden dat de Fed nu zo supervoorzichtig is in haar bewoordingen. Hij wil een herhaling van het drama in 2013 voorkomen.

Luister ook | Hogere rente in vooruitzicht

Aandelen reageerden in 2013 ook slecht op de mededeling. Na Bernanke’s speech gingen de aandelenkoersen met 6% naar beneden. En toen de QE daadwerkelijk werd afgebouwd nog eens 6%. Toch ging de vlag uit bij aandelenbeleggers. Want ondanks de gestegen rente eindigde de S&P 500 maar liefst 30% hoger.

Het leuke aan deze analyse is dat als je alle factoren van te voren had geweten, er maar weinig beleggers een 30% koersstijging zouden hebben verwacht. Maar het gebeurde wel. Een wijze les hoe moeilijk voorspellen kan zijn, zelfs als je alle kaarten van te voren hebt kunnen inzien.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.