Opinie | De koffie wordt duur betaald

Column Corné van Zeijl9 jul 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Allemaal ideale omstandigheden voor winstgroei. Maar beleggers moeten wel oppassen dat het niet overal hosanna is. Hier en daar zal er wel een teleurstelling opduiken. Nou is dat in ieder winstseizoen wel het geval. Maar dit seizoen zijn er flink wat bijzondere factoren.

Zo is de verstoring in de supply chain voor sommige bedrijven een probleem. Een autofabrikant kan bijvoorbeeld zijn auto’s niet afmaken omdat de benodigde halfgeleiders niet aanwezig zijn. Dit is een van de redenen waarom de Duitse autoproductie de afgelopen maanden flink is gedaald. Volkswagen en Daimler hebben zelfs al werknemers naar huis gestuurd vanwege deze productieproblemen.

Tegelijkertijd zei Volkswagen dat ze in de VS nog nooit zoveel auto’s hadden verkocht als in het eerste halfjaar van 2021. Met dit soort tegengestelde berichten ben ik erg benieuwd naar VW’s kwartaalbericht.

Een andere bijzondere factor in dit winstcijfer seizoen is de extremen prijsstijging van diverse producten. U hebt de verhalen wel gehoord over de prijsexplosies in hout, halfgeleiders, aluminium, olie, enzovoort. Het is de vraag of de bedrijven deze hogere inkoopkosten kunnen doorberekenen.

Koffie is zo’n voorbeeld. De koffieprijs is bijna 50% hoger dan een jaar geleden. Kunnen bedrijven als Nestlé en JDE Peets dit wel aan de supermarkten doorberekenen? Waarschijnlijk niet, in ieder geval niet direct en dat betekent margedruk.

AKZO Nobel was in het verleden ook altijd zo’n kandidaat die moeite had de gestegen prijzen snel aan zijn klanten door te berekenen. Uiteindelijk accepteren de bouwmarkten een verhoging van de verfprijs wel, maar dat duurt altijd even.

Titaniumdioxine is een belangrijke component voor verf. De prijs van titaniumdioxine is dit jaar van $2500 naar $2800 per ton gestegen. Ook bij bouwers zal het spannend worden. De bouwer spreekt een prijs af voor een project en als hij zich niet goed tegen prijsstijgingen heeft ingedekt zal de marge snel krimpen.

Uiteindelijk draait het allemaal om pricing power. Hoe sterk staat een bedrijf in de markt? Dit cijferseizoen wordt een mooie test om te zien welke bedrijven echt sterk in hun schoenen staan. Heeft hun product daadwerkelijk zoveel toegevoegde waarde dat hun klanten een prijsverhoging accepteren? Het zal een seizoen worden waar u leert welke bedrijven echt waarde naar hun klanten toevoegen en welke niet. In dat laatste geval zal de koffie duur betaald worden.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.