Opinie | Zekere winst met crypto's

Column Corné van Zeijl6 aug '21 08:324 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Niet slecht voor iemand die als jongeman opgroeide voor galg en rad. De meest recente manier om zijn vermogen te laten toenemen is wederom briljant. Het project heet The Currency. Hij heeft 10.000 biljetten laten maken. Compleet met watermerk, hologram en nummering. Maar een koper moet na twee maanden wel kiezen of hij het daadwerkelijke biljet wil of de NFT.

De NFT, Non Fungable Token, is het digitale eigendomsbewijs geregistreerd met blockchain-technologie. Als je voor de NFT kiest, wordt het kunstwerk vernietigd. Als je voor het kunstwerk kiest, wordt de NFT verwijderd van de blockchain. En dat alles voor slechts 2000 dollar per biljet. De verkoop zal wel een succes worden. Zijn PR campagne was een presentatie samen met voormalig president van de Bank of England, Mark Carney. Inclusief een uitgebreid interview in de Financial Times. Hurst weet wel hoe hij de potentiële kopers moet bereiken.

Luister terug | Beleggingstips uit 1923

Het werpt een aantal essentiële vragen op. Wat is geld eigenlijk? En wat kun je beter hebben? Het geld van Damien Hurst, waarvan de oplage beperkt is? Of het geld van centrale banken, waar er maandelijks flink wat van worden bijgemaakt? Zo bedroeg de geldgroei in de eurozone gemeten met M3 afgelopen maand maar liefst 8,4%.

Ook ben ik benieuwd wat nu het meeste waard zal worden: de NFT of het daadwerkelijke kunstwerk. Ik ben van de oude stempel, ik zou voor het fysieke gaan. Het is kunst en dat wil je toch aan de muur zien hangen. De crypto-liefhebbers zullen ongetwijfeld voor de NFT gaan. NFT’s zijn populair en als crypto-liefhebber kun je laten zien dat je met je tijd meegaat. Hoewel… wat laat je dan zien?

Luister terug | Opinie: De krant van morgen

Het aardige aan een dergelijke investering is dat het een behapbaar bedrag is. Voor een kleine 1700 euro bent u eigenaar van een originele Damien Hurst. De toekomstige prijs hangt af of er meer vraag dan die 10.000 stuks zal zijn. Ik ben geen kunstkenner, maar ik kan me voorstellen dat er meer potentiële eigenaren zijn dan die tienduizend.

Hoe dan ook, er is er één die in deze cryptocurrency zeker geld verdiend en dat is meneer Hurst. Hij heeft de eerste 20 miljoen dollar al weer binnen. En dat zijn gewone dollars, geen crypto’s.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.