Opinie | Magnifieke aandelen

Column Corné van Zeijl1 okt 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

De zeven grote beursgenoteerde techbedrijven — Facebook, Apple, Amazon, Microsoft, Google, Tesla en chipmaker Nvidia — zijn samen goed voor 27% van de S&P 500-index. Dat is bij elkaar bijna $10.000 mrd. Dan zien we gelijk waarom die Amerikaanse aandelenbeurs zo duur is. Want deze 'Magnifcent Seven' hebben een gewogen gemiddelde koers-winstverhouding van maar liefst 39 maal de verwachte winst. Dat trekt dus de brede index volledig uit het lood. Die overige 493 aandelen zijn net zo goedkoop als bijvoorbeeld Europese aandelen.

Natuurlijk zijn deze techreuzen niet voor niets zo duur. Voor deze magnifieke waardering krijgt u ook een magnifieke winstgroei terug. Maar dat is niet altijd zo geweest. Microsoft is een mooi voorbeeld. Tien jaar geleden stond het aandeel op nog geen negen keer de verwachte winst. Vandaag staat die ratio op 33. In diezelfde periode is de winst ruimschoots verdrievoudigd. Als je én een enorme stijging in je waardering krijgt én een flinke winststijging, komt het wel goed met je aandelenkoers. Het resultaat is een koersstijging van meer dan 1100%.

De keerzijde van al die hoge toekomstige winsten is dat het deze aandelen ook erg rentegevoelig maakt. Als je die winsten in de verre toekomst verdisconteert met een hogere rente, daalt de koers bij een rentestijging extra hard. Dat is wat er de afgelopen week gebeurde. De opmerkingen van Fed-voorzitter Jerome Powell lieten de rente stijgen en hop, daar ging er eventjes $400 mrd van deze beurswaardering van deze bedrijven af.

Een tweede factor waar een belegger met al die magnifieke winstgroei rekening mee moet houden, is dat de toekomst er misschien niet zo uitziet als iedereen nu denkt. Het doet me een beetje aan Japan denken in de jaren negentig of internetaandelen in 2000. Op het hoogtepunt van deze bubbels was het voor iedereen zo klaar als een klontje dat de winsten hard zouden stijgen. Daarom kregen ze op dat moment ook enorme waarderingen. Toch bleek de toekomst er anders uit te zien dan iedereen toen dacht.

Er is niets mis met technologieaandelen. Maar beseft u wel wat de risico’s zijn. Ik heb altijd wat moeite met die magnifieke waarderingen. Ik koop liever een Microsoft uit 2013 op negen keer de winst. Maar ja, nu nog die zien te vinden. Als u ze heeft gevonden, dan hou ik me van harte aanbevolen.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.