Opinie | Pas op voor de cryptohond

Column Corné van Zeijl5 nov '21 09:005 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Toch mooi als je met een simpel ideetje een auto kan kopen. Daarin verschilt de cryptowereld van de gewone beleggingswereld. Als in de gewone beleggingswereld een insider al zijn aandelen verkoopt omdat hij de prijs niet in overeenstemming met de waarde vindt, is dat een keihard verkoopsignaal. In de cryptowereld maakt dat allemaal niets uit. De marktwaarde van alle Dogecoins is nu $39 miljard. Billy Markus zal zich wel achter zijn orden krabben.

Op deze grap is een nieuwe grap gemaakt, genaamd Shiba Inu. Nu al $35 miljard waard. Als u een jaar geleden die munt had gekocht had u 113.821.819 procent winst gemaakt. Oftewel met $100 inleg had u nu een vermogen van $114 miljoen gehad. Al weet iedereen dat het een grap is, zolang er na jou maar meer kopers komen, gaat de prijs toch wel omhoog. Waarde of geen waarde. In een recente enquête van Fidelity onder beleggers naar de reden om crypto’s aan te houden was opwaartse potentie het meest gegeven antwoord (43%).

De laatste poging om een cryptoschema op te zetten vond ik meesterlijk. De Londense Underground is overladen met billboards waarop staat “Missed Dogecoin, Get Floki”. Floki Inu is vernoemd naar de Shiba Inu-hond van Tesla-oprichter Elon Musk, genaamd Floki. Floki Inu vraagt aan de deelnemers een 4% marketingvergoeding. Het doel daarmee is om influencers aan boord te krijgen om het 'Floki ecosysteem' verder te ontwikkelen en te laten groeien. Dat klinkt mooi, maar eigenlijk zeggen ze; je betaalt 4% fee, zodat we andere sukkels over kunnen halen om ook te gaan kopen. Dat werkt totdat de sukkels op zijn.

Ze hebben ook al aangekondigd in Los Angeles te gaan zoeken. Tot op heden is Floki een succes. De koers is sinds deze zomer al 40.000 procent gestegen. Een piramidespel, maar dan een die niet eens moeite doet om het te verbergen. Briljant.

Het gaat allemaal goed totdat het fout gaat. In financiële markten heb je meer aan geluk dan aan wijsheid, zo blijkt eens te meer. Maar bedenk, geluk raakt een keer op. Mijn tip, denk eens op een regenachtige zondagmiddag na wat hiervoor de trigger zou kunnen zijn. Want voor u het weet bent u de gebeten hond. Of beter gezegd: de gebeten Shiba Inu.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.