Opinie | Veel kleine bubbels zijn al uiteengespat

Column Corné van Zeijl26 nov 20214 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Meer dan duizend beursnoteringen staan op een alltime low, terwijl er slechts 186 een nieuw record neerzetten. Dat is vreemd, meestal gaan deze indicator en de beursindex hand in hand. Nu dus niet en dat is zorgwekkend, want het geeft aan dat de index momenteel door slechts een paar aandelen wordt gedragen...

Veel van de dieptepunten zien we bij de sexy bedrijven van weleer. Het zijn klinkende namen zoals Beyond Meat, Virgin Atlantic, Peloton, Robinhood, Lyft, Lemonade, DraftKings, Zoom en Zillow. Allemaal minibubbels die uit elkaar zijn gespat. Het zijn bedrijven die de wereld zouden veroveren met een nieuw concept. En allemaal zouden ze bestaande spelers verslaan. De koersen stegen tot in de hemel en de media besteedden veel aandacht aan deze bedrijven. Maar nu de koersen zijn gekelderd, hoor je er bijna niets meer over.

Een van de mooiste geklapte bubbels vind ik Zillow. Dit bedrijf zou op basis van een algoritme huizen kopen en doorverkopen. Dat klinkt natuurlijk prachtig. Allereerst het algoritme. Dat geeft aan dat het bedrijf een computerprogramma heeft gemaakt dat slimmer is dan mensen. Mijn tip als u het woord algoritme in een advertentie of een aanbeveling ziet staan: blijf dan weg. Het is meestal gewoon een zwarte doos met wat berekeningen. En zolang niemand in de doos mag kijken, weet ook niemand of het werkt. Dat weet je alleen achteraf.

Een tweede reden voor het knappen van de Zillow-bubbel is dat het bedrijf op de Amerikaanse huizenmarkt actief is. Sinds 2012 zijn de prijzen van Amerikaanse huizen bijna verdubbeld. Een algoritme in combinatie met een booming huizenmarkt, dat bleek niet te werken. De verliezen waren dramatisch. Er moest voor een half miljard dollar worden afgeschreven op de huizen die Zillow nog in bezit had. Dat is best knap in een dergelijke huizenmarkt. Zillow verkoopt nu met de staart tussen de benen zijn huizenvoorraad.

En zo is er bij ieder van die geklapte minibubbels wel een mooi verhaal te vertellen. Bij elkaar geven die verhalen de Bloomberg-indicator. Het is geen teken van een gezonde markt dat er bij deze indexrecords zo veel aandelen nieuwe dieptepunten neerzetten. Nu moet je je als belegger nooit op één indicator baseren. Op de beurs zijn er duizenden. Maar dit laat onverlet dat ik deze de komende tijd toch wel even wat beter in de gaten zal houden.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.