Opinie | Powell stapt uit team Tijdelijk

Column Corné van Zeijl3 dec '21 09:004 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Ook vertelde hij dat de omikronvariant voor nog meer ontwrichting in de toeleveringsketen kan zorgen en daarmee nog meer inflatiedruk kan opleveren. Ik denk dat Powell blij was dat hij hier de schuld aan de nieuwe coronavariant kon geven. Waarschijnlijk zal de Fed op 16 december aankondigen het obligatieaankoopprogramma (QE) versneld af te bouwen. Opvallend is dat vooral de aandelenmarkten hier negatief op reageerden, maar niet de markt voor obligaties.

Een discussie zoals bij de Fed, speelt ook bij de Europese Centrale Bank (ECB). De inflatie over de afgelopen maand was de hoogste sinds de introductie van de euro. En het monetaire beleid is nog nooit zo ruim geweest als nu. Dat is erg tegenstrijdig. Ook in landen met de euro neemt de maatschappelijke druk sterk toe.

Per 1 januari zal de Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann geen deel meer uitmaken van de ECB. Het ligt voor de hand dat hij druk zal blijven uitoefenen, maar dan via de media. Waarschijnlijk zal hij zo meer invloed op het monetaire debat krijgen dan binnen de ECB. Ik ben erg benieuwd wat de ECB tijdens de decemberbijeenkomst gaat besluiten over het aankoopprogramma. Ze weten het zelf waarschijnlijk ook nog niet.

Maar wat denken wij eigenlijk van de inflatie? Op Twitter vroeg ik of de huidige inflatiepiek tijdelijk was. Ik kreeg maar liefst 650 antwoorden. Dat geeft aan dat het een hot issue is. De helft denkt dat de inflatiepiek tijdelijk is, terwijl een derde denkt dat de inflatie hoog zal blijven. En maar liefst 20% denkt dat de huidige piek de voorbode voor hyperinflatie is.

Ik zit nog steeds in het kamp Tijdelijk. Maar daar wordt het wel steeds stiller. Waarom blijf ik daar nog? Met de huidige daling in de olieprijs kunnen de ergste energieprijseffecten al in het eerste kwartaal van 2022 grotendeels verdampen.

Bovendien zijn er al de eerste geluiden over een normalisatie op de markt voor halfgeleiders. General Motors verhoogde deze week zijn winstverwachting omdat er nu meer chips aangeleverd worden, waardoor het bedrijf eindelijk zijn auto's kan afbouwen. Dit leidt tot een groter aanbod op de markt en dat zal de prijs van tweedehandsauto’s. Dat zal de inflatie omlaag trekken.

Nee, Powell mag dan overgestapt zijn, er zijn voor mij genoeg redenen om in team Tijdelijk te blijven.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.