Opinie | Een standbeeld voor Hugo de Jonge

Column Corné van Zeijl22 apr 20225 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In discussies over emerging markets worden vaak factoren als commodity prijzen, de Amerikaanse dollar en de bijbehorende rente op tafel gegooid. Deze zijn nog altijd belangrijk. Maar met deze simpele factoren kun je de enorme underperformance van de MSCI Emerging Markets-index niet verklaren. De vier belangrijkste landen in deze index, goed voor 70%, zijn allemaal grondstofconsumerende landen. Het is vooral China wat de klok slaat. Maar liefst 28% van de MSCI EM-index bestaat uit Chinese aandelen. Twee jaar geleden was dat nog 40%.

Dat geeft wel aan dat de dramatische koersdaling op de Chinese beurs vooral verantwoordelijk is voor de slechte performance van de Emerging Market-index. In China zit eigenlijk alles tegen en dat hebben ze voornamelijk aan zichzelf te danken. De lijst is bekend; het klappen van de Chinese huizenbubbel, het overheidsbeleid naar Chinese technologiebedrijven en het mogelijk opschorten van de Amerikaanse beursnotering van Chinese bedrijven.

En nu komt daar de lockdown in Shanghai bij. 25 miljoen Chinezen worden simpelweg in hun eigen huis opgesloten. Deze mensen hebben zelfs moeite om aan eten te komen. Gelukkig worden de regels nu een beetje afgebouwd. En nu komt premier Xi opeens met de oproep voor wereldwijde coördinatie om corona te bestrijden. Ja, nu wel. We kunnen in de westerse wereld wel leedvermaak hebben om de Chinese situatie, maar we moeten ons daarbij twee dingen realiseren. Ook wij kunnen de komende winter weer te maken krijgen met een coronagolf. En de lockdown in Shanghai heeft effect op de hele wereldeconomie. Shanghai is goed voor 3,8% van de Chinese economie. De regio is erg sterk in elektrische auto’s en elektronische apparatuur. Denk bijvoorbeeld aan Tesla’s Chinese gigafabriek. En door alle lockdowns stokt het transport. In de afgelopen twee maanden is het aantal wachtende schepen voor de Chinese havens verdrievoudigd. Nu hebben westerse bedrijven al zoveel toeleveringsproblemen gehad, dat ze er steeds een beetje beter mee om kunnen gaan.

De belangrijkste impact zien we dan vooral in de binnenlandse economie. In de lockdowngebieden is er geen mogelijkheid om te consumeren. En door het draconische virusbeleid staat het consumentenvertrouwen sterk onder druk.

De economische schade in China is door het zerocovidbeleid veel groter dan bij ons. Ik ben bang dat je het virus toch niet tegenhoudt. Voor de goede orde: dat zeg ik als niet-viroloog. Het is wachten op de volgende uitbraak ergens anders in het land. In dat opzicht heeft ons coronabeleid veel beter gewerkt.

Natuurlijk was het hier verre van perfect. Alleen alle zestien oppositiepartijen in de Tweede Kamer wisten het achteraf beter. In vergelijking met de Chinese situatie verdient het beleid van zorgminister Hugo de Jonge een standbeeld. Misschien kan Sywert wat bijdragen aan de financiering daarvan.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.