Opinie | Economielessen van Mick Jagger

Column Corné van Zeijl17 jun 20224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Kent u die mop van die columnist die naar de Rolling Stones zou gaan? Die ging niet. Mick Jagger had corona. Het leerde mij een aantal dingen. Als eerste dat Corona dus nog niet voorbij is. In de post Corona periode sla ik niet graag een festiviteit over. Dus kon ik geen nee zeggen, toen ik de mogelijkheid kreeg om naar het concert te gaan. Het argument dat dit wellicht de laatste keer is dat we de Stones live kunnen zien, liet ik links liggen. Dat argument heb ik al te vaak gehoord. Op deze basis werd ik al in 1982 naar het concert in de Kuip gelokt. 

Maar er waren nog wat meer lessen. Als eerste dat we helemaal niet bang hoeven te zijn voor de effecten van de vergrijzing. In sommige beroepen werken mensen gewoon door, totdat ze worden weggedragen. Gewoon omdat ze het leuk vinden. Ik zal daar, als ik mijn AOW uitkering ooit krijg, nog maar eens aan denken. Het is dus zaak om leuk werk te hebben. En voor werkgevers om het werk leuk te houden, dan heb je ook geen last van personeelstekort. Vergrijzing hoeft dus geen probleem te worden. 
Een anders economisch fenomeen wat tijdens de aankoop van het concertkaartje naar boven kwam drijven was inflatie. Mijn veldkaartje kostte in 1982 40 gulden (dat is 18 euro). Nu mocht ik 150 euro aftikken. Als ik de gemiddelde inflatie van het CBS volg kom ik op 41 euro uit en niet op 150. Het zal wel het zelfde zijn als met goede wijn, die wordt ook duurder als ze ouder wordt.

Een laatste macro-economisch thema wat naar boven kwam is belasting. Volgens een onderzoek van de NOS betalen de Stones via allerlei belastingconstructies slechts 1,6% inkomsten belasting. Dat is flink wat minder dan u en ik moeten betalen. Ik heb nog getwijfeld of ik in de Arena protestbordjes zou ophangen. Want indirect draag ik met mijn bezoek ook bij aan deze belastingontwijking. Het bijzondere is dat als Shell te weinig belasting betaalt de Tweede Kamer te klein is. Tv praatprogramma’s vol over dit item. Maar als het die aardige Rolling Stones zijn, is er niets aan de hand. Bij Shell wordt er opgeroepen tot een boycot. Bij de BV Stones niet. Ik denk dat ik bij het volgende concert tour over een jaar of vijf toch over ga tot een boycot. Want dit soort gedrag mogen we niet tolereren. Dat is overigens makkelijk gezegd. Mick Jagger is bijna 79 jaar. Misschien is het dit keer echt de laatste keer, dat we ze live kunnen zien. 

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.