Opinie | De centrale banken gaan fouten maken

Column Corné van Zeijl8 jul '22 06:014 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het is erg populair om kritiek op het beleid van de centrale banken te hebben. Ze zagen de inflatie explosie niet aankomen. Ze hebben de inflatie juist veroorzaakt. Ze hebben dit, ze hebben dat. Ik geef niet graag kritiek op het beleid van de centrale banken. Ik zie al te veel stuurlui op de wal staan die het beter weten. Vooral achteraf.

Gelukkig zit het de centrale bankiers in hun strijd tegen de inflatie ook eens een keer mee. Deze week kelderde de olieprijs. Andere grondstoffen waren al eerder flink gedaald. De afgelopen drie maanden heeft er een ware slachting plaats gevonden. Om een paar voorbeelden te geven: aluminium -30%, koper -27%, graan -24%, katoen -30%, en ga zo maar door. Alleen energie is duurder, ondanks de daling van deze week. De Bloomberg Commodity Index steeg eerder dit jaar met maar liefst 36%, maar na de recente correctie is daar nog maar 12% van over.

Mocht u hopen dat uw gasrekening ook gaat dalen, dan moet ik hoop direct de grond in boren. De gasprijs is als enige niet gedaald, hij is afgelopen maand zelfs verdubbeld.

De financiële markten reageren optimistisch op deze prijsdalingen, vooral obligatiebeleggers. De rente op Duitse staatsleningen ging van 1,9% naar 1,2%. Op zich logisch, als de inflatie daalt hoeven centrale banken ook de beleidsrente niet meer te verhogen. Het kan wel, maar beleggers moeten goed beseffen dat centrale banken fouten gaan maken. Of ze knijpen de economische groei te veel af, of ze laten de inflatie te hard oplopen. De vraag is echter welke fout de minste negatieve gevolgen heeft. Een recessie kan men aan, die komt wel vaker voor. Niet leuk, maar behapbaar.

Maar langdurig hoge inflatie gaat op een gegeven moment in de hoofden van consumenten zitten waarna het veel tijd en moeite kost om het er weer uit te krijgen. En dan moet je nog harder gaan ingrijpen. Bovendien tast het het vertrouwen in de centrale bank aan. Vertrouwen is het fundament onder de bank en staat de laatste tijd al flink onder druk. Dus gaan ze door met het verkrappende beleid. De kans is groot dat ze veel langer doorgaan met renteverhogingen dan nodig is. Want ze willen zeker weten dat het inflatiemonster de kop wordt ingedrukt.

Dus ja, de centrale banken gaan fouten maken. Dat hoort bij het werk van een centrale bank. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Bij de Amerikaanse Federal Reserve zijn ze niet bang om daar voor uit te komen. Alleen ECB-president Christine Lagarde maakt nooit fouten, zegt ze. Eén ding is zeker, achteraf zullen er weer genoeg stuurlui aan de kant staan om de centrale bankiers op al hun fouten te wijzen, ook die van Lagarde.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.