Opinie | Hoera, een recessie

Column Corné van Zeijl29 jul 20224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Iedereen denkt dat er een recessie aankomt. Uit de laatste enquête van Bank of America onder grote beleggers blijkt dat maar liefst 86% van hen in de komende twaalf maanden een recessie in Europa verwacht. The Wall Street Journal ondervraagt economen op regelmatige basis. Momenteel voorziet de helft van de economen een recessie in de VS - overigens is daar volgens de technische definitie (twee opeenvolgende kwartalen met economische krimp) al sprake van. Zelfs de oude vertrouwde Amerikaanse rentecurve voorspelt een daling van de economie.

De werking van deze indicator geeft overigens te denken. In Duitsland heeft de rentecurve slechts twee van de afgelopen zeven recessies voorspeld. Bovendien is de voorspelperiode van de rentecurve zeer wisselend. Soms is de voorspelperiode een paar maanden, soms 3,5 jaar. Je hebt er eigenlijk niet zoveel aan. Maar als iedereen het over een recessie heeft, komt die er ook. Als het het praatje van de dag wordt, gaan ondernemers minder investeren en consumenten minder consumeren. Dan krijg je de recessie vanzelf.

Het wordt wel een bijzondere recessie. Eentje die we ingaan met een oververhitte arbeidsmarkt en overspannen delen van de economie. Daar is de huidige inflatie gedeeltelijk een uiting van. Hoewel iedereen een recessie verwacht, wil men tegelijkertijd nog graag geld uitgeven aan uitgaan en vakanties. Logisch, we hebben wat in te halen. Vandaar de chaos op vliegvelden. Concerten en festivals worden als een stortvloed over ons uitgestrooid, en toch is alles uitverkocht. Maar op een gegeven moment is iedereen wel uitgereisd en uitgefeest. Bovendien gaan met die gestegen prijzen de coronaspaarpotjes snel leeg.

De oververhitting aan de ene kant en de verwachte daling van de economische groei aan de andere kant maakt deze nakende recessie erg bijzonder. Daarom trappen centrale banken vol op de monetaire rem, ondanks de afzwakkende groei.

Het klinkt vreemd, maar meestal is een recessie goed nieuws voor beleggers. Bij het arriveren van het slechte economische nieuws is de pijn voor hen meestal al grotendeels geleden. In tijden van kommer en kwel moet je aandelen kopen. Ik heb even de ISM-index als economische indicator genomen. Onder de 50 geeft deze indicator economische krimp aan. Over de afgelopen zestig jaar is 53,0 het gemiddelde.

Als je gaat beleggen als het economisch goed gaat, dus zeg 5 punten boven dat gemiddelde, dan heb je na twaalf maanden 2% verdiend. Dat is erg mager. Maar als je in economisch sombere tijden belegt, dus 5 punten onder die 53, dan verdien je gemiddeld 15%. Een mooie indicator dus, met een lang trackrecord. Op 1 augustus komt er weer een verse ISM-index. Dan kunt u kijken of u al mag kopen of nog niet. Alleen jammer dat deze indicator nog nooit is getest onder dit soort bijzondere economische omstandigheden. Maar zoals u weet: history doesn’t repeat itself, it rhymes.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.