Opinie | 92,6% zekerheid

Column Corné van Zeijl12 aug '22 06:004 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een tijdje geleden werd ik door een aantal bevriende ondernemers uitgenodigd om een beleggingsavond bij te wonen. Nou, beleggingsavond, het was een verkooppraatje voor een valutahandelssysteem dat werkte met algoritmes. Het maakte in elf maanden tijd een bescheiden rendement van 92,6%. Ik werd doof van de alarmbellen en blind van de rode vlaggen.

Voor het geval u ooit dergelijke beleggingsvoorstellen mocht krijgen, geef ik u hierbij een lijstje met rode vlaggen. Zo is er het woord algoritme. Een algoritme klinkt superslim, en kan natuurlijk niet worden uitgelegd, want daar is het te moeilijk voor. Een belachelijk kort trackrecord is ook een rode vlag, in dit geval elf maanden. Hele hoge rendementen zoals 92,6% ook. Om het nog enigszins geloofwaardig te maken, waren er een paar minimale verliesperiodes.

Wat je ook vaak ziet, is dat bekende personen het aanbevelen en meedoen. Bedenk dan waarom rappers en oud-voetballers ineens financieel experts zouden zijn. Vanzelfsprekend is er geen AFM-toezicht. En no cure, no pay zie je ook vaak. Dat klinkt erg positief, maar in de praktijk is het een vrijbrief om wild te gaan gokken. Bij superwinsten krijgen de aanbieders immers een deel, maar al het verlies is voor de belegger.

Een beperkte tijd om te beslissen of beperkte beschikbaarheid is een laatste kenmerk. Daarom moet u nu beslissen, anders zou u weleens kunnen gaan nadenken. Deze jongens hadden duidelijk een marketingboek uit de kast getrokken en helemaal in de folder gepropt.

Ik heb het even uitgerekend. Als ze de €50.000 die de auto kostte waar ze mee kwamen aanrijden in hun eigen briljante plan zouden stoppen, dan hebben ze na een bescheiden 10 jaar €67,6 mln. Waarom neem je dan nog de moeite om iedere doordeweekse avond door het land te rijden om geld op te halen?

Ik vertel u niet welke aanbieder dit was. Dat heeft geen zin, want na dit bedrijf volgen er meer gladde jongens die u uw geld afhandig willen maken.

Ik heb erom kunnen lachen, maar besefte terdege dat deze mensen een businessmodel hebben waarmee toekomstige klanten geld gaan verliezen. Want ik kan u met 92,6% zekerheid zeggen dat dit oplichterij is, de overige 7,4% is luchtfietserij. Samen is dat 100% kans op teleurstelling.

Een tip bij een dergelijk voorstel: zoek de aanbieders even op sociale media op. Deze heren bleken vers van de universiteit af te komen. De lessen ethiek hebben ze denk ik overgeslagen.

Een tweede tip: denk altijd, 'waarom zou iemand mij een deel van zijn goudmijn geven?' En als u uw gezonde verstand niet gebruikt, bedenk dan dat de tegeltjeswijsheid ‘een gek en zijn geld worden snel gescheiden’, altijd opgaat.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.