Opinie | Blauwe Ogen Vermogensbeheer

Column Corné van Zeijl30 sep 20224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Laatst vertelde ik in een uitzending over mijn privéportefeuille. Het klinkt misschien raar, maar ik heb dit jaar een mooie performance. Vanzelfsprekend meer geluk dan wijsheid. Als je overmoedig wordt en denkt de markt altijd te kunnen verslaan, dan staat Mr. Market klaar om je een lesje nederigheid te leren. Ik verbaasde me eigenlijk dat ik met deze prachtige performancecijfers kon schermen wat ik wilde. Hoe weet de interviewer nou of het waar is? Ik had alles kunnen beweren, niemand weet immers hoe mijn portefeuille eruit ziet.

Dat valt me vaker op. Op een snel medium als podcast, radio of tv kun je met cijfers strooien zonder dat iemand het kan controleren. Ik hoor of zie wel vaker vermogensbeheerders die bijna altijd een briljante performance hebben. Logisch, iedereen vertelt liever over zijn successen en niet over zijn fouten. En zeker als er een commercieel belang bij is.

Enige tijd geleden hoorde ik zo’n vermogensbeheerder in een tv programma pochen over het rendement wat hij voor zijn klanten maakte. Een kennis van mij had dat ook gehoord en wilde zijn vermogen daar onderbrengen. Hij vroeg me wat ik ervan vond. Ik stelde hem de wedervraag: waarom wil jij het eigenlijk? Hoe weet jij of ze wel zo goed zijn als ze beweren? Het gaat om veel geld en dan wil je toch wel harde cijfers zien. De naam van zijn huidige vermogensbeheerder had hij ook maar in de skybox gehoord. En die had teleurstellende resultaten geleverd.

Ik snap dat je beleggen wil uitbesteden. Beleggen klinkt moeilijk en door je eigen emoties behaal je vaak een slecht rendement. De jaarlijkse Dalbar-studie laat keer op keer zien dat beleggers in staat zijn om het meeste van hun rendement het raam uit te gooien. De gemiddelde belegger verdiende slechts 3,6% over de afgelopen 20 jaar, terwijl een simpele gemixte portefeuille zonder na te denken 7,4% per jaar opleverde. Dan moet je wel stil blijven zitten en dat kunnen de meeste beleggers niet. Daar kan een vermogensbeheerder bij helpen.

Maar als je dan op zoek gaat naar een vermogensbeheerder, doe dat dan op basis van cijfers. Op vermogensbeheer.nl kun je zien wat de vermogensbeheerders hebben verdiend. De rendementen van de beheerder die op zondagochtend gezellig op tv zat te keuvelen over aandelen, had zijn cijfers niet gegeven. De reden daar achter laat zich raden.  

Het blijven rendementen uit het verleden en die zijn geen garantie voor de toekomst. Maar als er niets staat, zult u alleen maar op de blauwe ogen af moeten gaan. En u heeft te hard gewerkt voor dat vermogen om het zo maar over te maken naar BV Blauwe Ogen Vermogensbeheer. Zelfs als ze op tv komen.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.