Opinie | Mr. Market gaat de politiek in

Column Corné van Zeijl28 okt 20224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Groot Brittannië heeft eindelijk een volwassen premier, hoewel hij de jongste ooit is. Engelse obligatiebeleggers haalden opgelucht adem en de rente daalde flink. Natuurlijk nog lang niet op het niveau voordat mevrouw Truss haar drama budget ontvouwden, maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het is bijzonder om te zien dat onder druk van Mr Market Liz Truss is afgetreden. Niet dat Mr. Market zoveel politieke invloed wil hebben. Mr. Market beredeneert simpelweg koelbloedig wat de verwachte gevolgen van het politieke beleid zullen zijn. En dat was in dit geval rampzalig.

Mr. Market heeft ook wat te zeggen over de Chinese premier Xi. Toen Xi tijdens het 5 jaarlijkse congres van de Chinese Communistische Partij werd herkozen kelderden de aandelenkoersen. Sommige beursvolgers gaven de slechte economische cijfers als verklaring. Deze verklaring gaat mank, want de economische groei kwam juist boven de verwachtingen uit. Beleggers zijn vooral bang dat Xi te almachtig is geworden. Bewijsstuk 1 is wel het vele malen  uitgezonden filmpje van de oud-president Hu Jintao die wordt weggevoerd net voordat Xi zijn speech gaat houden. Een toneelstuk om te laten zien dat meneer Xi nu de grote baas is. Afgelopen twee jaar leerden ons dat Xi geen vriend is van de grote technologie bedrijven. Daarom gingen de koersen van deze bedrijven het hardst onderuit.

Een leider zonder tegenspraak denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft. Dan gaat het vaak mis, economisch en maatschappelijk. Rusland, Turkije en een reeks van Zuid-Amerikaanse landen zijn daar goede voorbeelden van.

Maar wat nu te doen? De structurele problemen zijn niet weg. Beleggers hadden nog een vage hoop dat er tijdens het congres er wellicht iets gedaan werd aan de strenge lockdowns. Daarvoor moet er eigenlijk een afdoende vaccin beleid zijn. Maar ja, als je goed werkende Westerse vaccins gebruikt, is dat natuurlijk een blamage voor China en dat wil men ten alle tijde voorkomen. Dan is er nog het drama op de huizenmarkt. Het duurt jaren en jaren voor de negatieve effecten van een huizenbubbel zijn uitgewerkt.

De meest recente correctie is het toefje op het koersendrama in China van de afgelopen decennia. De MSCI China index is sinds de start in 1993 met 40% gedaald. AliBaba staat zelfs onder de introductie koers van 2014. Er is een oude Chinese vloek, ‘moge je portefeuille vol zitten met Chinese technologie aandelen’. Deze vloek kostte de Tech beleggers deze week maar liefst U$ 52 miljard. Dat is de waardedaling van de vijf grote Chinese technologie bedrijven die in de US genoteerd staan.

Maar wat Mr. Market ook roept, Xi zit te stevig in het zadel om zich er helemaal niets van aan te trekken. Dat was bij Truss wel wat anders.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.