Opinie | Ook in Frankrijk lopen keizers zonder kleren

Column Corné van Zeijl18 nov 20224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het valt op dat er de laatste tijd wel erg veel keizers zonder kleren blijken rond te lopen. En dat komt niet door de opwarming van de aarde. Na het cryptodebacle van Luna is de ineenstorting van de FTX-cryptobeurs wel het mooiste voorbeeld. Er is over dit debacle al zoveel geschreven dat een column over deze cryptoramp overbodig is. Menig finfluencer voorspelde dat als institutionele beleggers eenmaal in de cryptomarkt zouden stappen, de vraag en daarmee de koersen zouden exploderen.

Dat scenario is voorlopig even van tafel. Het Ontario Teachers Pension Plan is voor 95 miljoen dollar het schip in gegaan. Dat is maar 0,04% van hun portefeuille, maar ze zijn nu wel het lachertje in de pensioenwereld. Weinig pensioenfondsen willen dit reputatierisico lopen en dus zal de toekomstige vraag van pensioenbeleggers er voorlopig niet komen.

Maar niet alleen in de cryptowereld blijken er naakte keizers rond te lopen. Ook in onverwachte hoeken, zoals het Franse Orpea. Orpea beheert Franse verzorgingshuizen. Hoe saai kan je het hebben, zou je denken, maar niets van dit alles. Het bedrijf kwam deze week met een herfinancieringsplan. De beurswaarde van het bedrijf is net iets meer dan een half miljard euro, maar de netto schuld bedraagt 12 miljard euro.

Orpea beheert deze huizen op een private equity-achtige manier. Dat klinkt mij als een hele slechte combinatie in de oren; private equity en ouderenzorg. Dat werd vooral duidelijk toen begin dit jaar het boek Les Fossoyeurs - de grafdelvers - door Victor Castanet werd uitgebracht. In dit boek worden de schandalige praktijken in de Orpea huizen beschreven. Er werd op van alles beknibbeld, zoals eten en verschoning, om maar zoveel mogelijk winst te maken. De koers halveerde na de publicatie van 80 naar 40 euro. De CEO had toevallig net zijn aandelen verkocht.

Daarna werd het drama groter en groter. Er waren problemen met de boekhouding en er zijn verdachte betalingen gedaan. Deze week deed de Franse politie invallen in tientallen Orpea-huizen. En de winstgevendheid stond al onder druk omdat er in een gemiddeld verzorgingstehuis flink gestookt wordt. Dus kampt het bedrijf met een stijgende energierekening, terwijl de vergoeding niet direct meestijgt. De koers van Orpea bedraagt nu nog maar 8 euro. De grafdelvers zijn nu zelf op sterven na dood.

De leerpunten uit deze teloorgang zijn duidelijk. Een combinatie van private equity-achtig kapitalisme en verpleeghuizen moet worden vermeden, of in ieder geval goed worden gecontroleerd. Ouderenzorg en winstmaximalisatie is een gevaarlijke combinatie. De tweede les is dat als de recessie echt toeslaat, er nog wel meer keizers zonder kleren blijken rond te lopen. Zelfs in zo’n dergelijke onverwachte hoek als Franse verzorgingshuizen.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.