Opinie | Credit Suisse is niet raar, maar heel bijzonder

Column Corné van Zeijl17 mrt 20234 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Toen Credit Suisse deze week met het bericht naar buiten kwam dat er onregelmatigheden in de boeken waren gevonden, had ik een enorme koersafstraffing verwacht. Immers: banken en boeken die niet kloppen, dat is een giftige combinatie.

Maar wonder boven wonder reageerde de koers er niet op. Juf Ank uit de tv-serie Luizenmoeder zei het al: 'Dat vinden wij niet raar, dat vinden wij alleen maar heel bijzonder!' Maar een dag later zei de grootste aandeelhouder dat hij geen geld meer zou bijstorten en stortte de koers alsnog in. Bijzonder.

Een bank is niets meer dan een gebouw met mensen, wat computers met eentjes en nulletjes en heel veel vertrouwen. Als het vertrouwen weg is, is de bank weg. De huidige crisis geeft wel aan dat alleen geld niet genoeg is. In Europa zijn de geëiste balansratio’s sinds 2008 enorm verhoogd. En de meeste banken zitten ruim boven die verhoogde eisen, ook Credit Suisse.

De vergelijking met de omgevallen Silicon Valley Bank is snel getrokken. Maar bij die Amerikaanse bank was de oorzaak vooral de versoepelde regelgeving die toenmalig president Donald Trump in 2018 doorvoerde, gecombineerd met slecht balansmanagement en veel blootstelling aan techstart-ups. Zo smelt het kapitaal snel weg. Silicon Valley Bank was dan ook bezig met een aandelenemissie. Toen diverse venturekapitalisten hun deelnemingen opriepen hun geld weg te halen, ontstond er een bankrun. En in het huidige digitale tijdperk is dat in vierentwintig uur gebeurd.

Bij Credit Suisse daarentegen was het een lange serie van slechte kredieten, omkoopschandalen, belastingontduiking en witwaspraktijken. In de afgelopen twintig jaar haalde de bank bijna ieder jaar wel de krantenkoppen met een nieuw schandaal. In 2021 was het helemaal raak met de ondergang van Archegos en Greensill Capital. Dat was een flinke kostenpost die niet alleen het vermogen, maar ook het vertrouwen verder uitholde. En met ieder schandaal groef Credit Suisse het eigen graf een beetje dieper. De huidige crisis is dus niet raar.

Hoe nu verder? Op banken wordt een hoop gemopperd. Maar ze zijn een essentieel onderdeel van de economie. Zonder banken geen krediet, zonder krediet geen investeringen en dus geen economische groei. In de VS hebben de instanties de juiste beslissing genomen door de tegoeden bij de omgevallen banken te garanderen.

Bij Credit Suisse kan dat niet zomaar, daar is het een maatje te groot voor. Even ter vergelijking, Credit Suisse heeft een balans van ZFr 530 mrd, bij de Zwitserse Nationale Bank is dat nog geen ZFr 400 mrd. De lening van ZFr 50 mrd die Credit Suisse nu krijgt is substantieel, maar de vraag is of het genoeg is. Dat kun je niet uitrekenen, het blijft een kwestie van vertrouwen.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.