Opinie | De fall-out van de bankencrisis

Column Corné van Zeijl24 mrt 20234 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nu de angst voor omvallende banken een beetje is geluwd, is het tijd om het schaderapport op te maken. Er zijn wat kleinere Amerikaanse banken omgevallen. Op zich valt die schade wel mee. De beurswaarde was samen begin 2023 $55 mrd. Een hoop geld, maar procentueel stelt het niets voor. Credit Suisse was toen ZFr 20 mrd waard en nu ZFr 3 mrd.

De grootste schok was de afboeking van de achtergestelde obligaties, de AT1 bonds, à ZFr 17 mrd. Zo heb je een obligatie, zo heb je niets. Het bijzondere is dat de aandeelhouders nog wel een fooitje over houden, maar de obligatiehouders helemaal niets. Niet iedere obligatiehouder is het er mee eens, maar het mag, want het staat in de kleine lettertjes.

De verliezen op deze obligaties zitten gelukkig vooral bij partijen die het kunnen dragen; vooral veel grote beleggers in het Midden-Oosten en in Azië. Verder nog Zwitserse pensioenfondsen en diverse obligatiebeleggingsfondsen. Een laatste bijzondere groep is het personeel van Credit Suisse. Dat kreeg een deel van hun bonus in deze AT1-obligaties uitbetaald. Overigens kunnen zij ook hun nog te ontvangen bonussen op hun buik schrijven. De Zwitserse overheid verbiedt deze uit te keren. Wel zuur als ook je baan nog eens op spel staat.

De belangrijkste fall-out is dat de vraag naar deze achtergestelde obligaties zal afnemen. Toezichthouders over de hele wereld hebben afgelopen weken met grote spoed gemeld dat een afboeking à la Credit Suisse onder hun toezicht niet zal gebeuren. Maar ik denk dat de gemiddelde belegger hier voorlopig zijn vingers niet aan wil branden. Dus als banken kapitaal willen ophalen, dan zal er toch eerder een aandelenuitgifte moeten komen. Meer verwatering is niet goed voor de koersontwikkeling. De winst per aandeel verwatert immers ook.

Een tweede fall-outeffect zal de druk op de kredietverlening zijn. Als de kapitaalratio’s van banken omhoog moeten, kun je kapitaal verhogen of minder geld uitlenen. Hoe minder kredietgroei, hoe minder consumptie en investeringen, hoe minder economische groei. In de Verenigde Staten zal dit effect waarschijnlijk het grootst zijn. Banken moeten door de crisis nu een flinke premie betalen op hun leningen. Het geld wordt dus duurder en dat berekenen ze door aan hun klanten. En ze zullen voorzichtiger zijn om het geld uit te lenen. Bloomberg meldde al dat momenteel 9% van de aanvragen voor autoleningen wordt afgewezen. Dat is het hoogste percentage van de afgelopen zes jaar. Dat maakt de kans op een recessie een stuk groter.

Dus het lijkt erop dat we opgelucht adem kunnen halen. De crisis lijkt voorbij, met de nadruk op lijkt. Maar de gevolgen gaan we nog wel een tijdje merken.

Over de column van Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij vermogensbeheerder Actiam en belegt ook privé. Reageer via corne.vanzeijl@actiam.nl. Deze column kun je ook iedere donderdag lezen in het FD.