Crypto Update: Telegram integreert cryptobetalingen

Het was te verwachten: superinvesteerder Warren Buffett blijkt nog steeds niet overtuigd van Bitcoin. Hij zou alle beschikbare munten niet willen kopen voor 25 dollar. Reden: Bitcoin produceert niets. En berichtendienst Telegram probeert nog iets te maken van zijn mislukte ICO, jaren geleden. TONcoin (The Open Network) moet de nieuwe betalingsstandaard worden op Telegram. Zij zijn overigens niet de eerste. Eerder deed Signal al een poging, met MobileCoin.

Crypto Update: Het lightning network groeit als kool

Het lightning network groeit explosief. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Arcane Research. Het aantal mensen dat toegang heeft tot de tweede laag bovenop bitcoin is met een factor 800 gestegen, naar 80 miljoen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen de techniek ook gebruikt, want het aantal transacties steeg 'slechts' met een factor vijf. En uit onderzoek blijkt dat Duitsland het meest vriendelijke cryptoland ter wereld is. Nederland komt op plek zeven, maar daar is wel wat op aan te merken.

Crypto Update: Samsung en NFT's

Samsung slaat de handen ineen met Nifty Gateway (van de Winklevoss-broers), om de NFT-markt naar hun televisies te brengen. Met duurdere modellen is het binnenkort mogelijk om NFT's te kopen en te tonen. Ondertussen is het opletten geblazen voor bezitters van een Trezor. E-maildienst Mailchimp is gehackt en de boeven hebben het gemunt op bezitters van een Trezor. Met valse mails proberen ze gebruikers te verleiden om een malafide update te installeren.

Crypto Update: Een hamburger op de blockchain?

Morgen is het 1 april en dat is nou precies de datum dat de Blockchain Burger wordt gepresenteerd. Opmerkelijke timing, maar een grap is het absoluut niet. Het is een initiatief van het Nederlandse The New Fork, ook te gast geweest in de Cryptocast. De hamburger is op volledig verantwoorde wijze tot stand gekomen en dat is te controleren op de blockchain. Als kers op de taart worden er ook NFT's uitgegeven. Ook is er nieuws over Craig Wright, de Australiër die claimt Satoshi te zijn. Hij heeft opnieuw twee rechtszaken verloren.

Crypto Update: Volcano Bonds uitgesteld

De Volcano Bonds van El Salvador laten nog even op zich wachten. De obligaties zijn voor de helft bedoeld om een bitcoinstad te bouwen aan de voet van een vulkaan. De andere helft van het geld wordt in bitcoin geïnvesteerd. Het plan was om deze maand van start te gaan met het ophalen van geld, maar inmiddels zijn de obligaties over de zomer heen getild en is september nu de nieuwe deadline. Stablecoin Tether heeft zijn eerste transactie op een eigen lightning netwerk achter de rug. En ondertussen is Crypto.com de nieuwe sponsor van het WK in Qatar, wat maar weer eens laat zien hoe kapitaalkrachting cryptobedrijven zijn geworden.

Crypto Update: Het cryptodecreet van president Biden

De markt was de afgelopen week in afwachting van een executive order van president Biden rond digitale waarden als bitcoin en de digitale dollar. Die kwam er, en bleek mee te vallen. Want naast het reguleren van cryptovaluta heeft de Amerikaanse regering meer prioriteiten, zoals financiële inclusie en verantwoorde innovatie. De prijs reageerde positief op het decreet van Biden, al was die winst 24 uur later weer verdampt. En om zijn Oekraïense klanten te steunen, neemt de exchange Kraken een opmerkelijke stap. Iedereen die voor 9 maart een account had, kan kostenvrij 1000 dollar aan bitcoin opnemen.

Crypto Update: Bitcoin is meer waard dan de Russische roebel

De oorlog in Oekraïne heeft desatreuze gevolgen voor de Russische economie. Door strenge sancties uit het westen kreeg de roebel harde klappen. Inmiddels is de marketkapitalisatie van de Russische munt minder dan die van bitcoin. Opvallend is ook dat bitcoin voor een flink hoger bedrag over de toonbank gaat in Rusland. Een mogelijke indicatie dat Russen een uitweg zoeken en bitcoin de betere optie vinden. Ondertussen haalt de Oekraïense overheid geld op via cryptovaluta. De regering ontving al meer dan 30 miljoen dollar aan donaties.

Crypto Update: bitcoin zakt door oorlog in Oekraïne

Het ondenkbare gebeurde donderdag toch: Het rusland van Poetin is Oekraïne binnengevallen. De financiële markten reageerden direct en ook bitcoin bleef niet gespaard. Toch was er ook nog ander nieuws, bijvoorbeeld uit Canada. Jesse Powell, CEO van cryptobeurs Kraken, gaf namelijk aan dat klanten beter geen munten op zijn of andere centrale platformen moesten opslaan, als zij zich zorgen maken over overheidsingrepen. Brian Armstrong van Coinbase sloot zich aan bij dit betoog. De tweets van de twee CEO's schoten bij de Canadese overheid in het verkeerde keelgat.

Crypto Update: De bitcoinroof van ruim vier miljard euro

De Amerikaanse autoriteiten arresteerden dinsdag een stel uit New York dat ervan wordt verdacht een deel van 119.754 gestolen bitcoin (een slordige 4,5 miljard euro) te hebben witgewassen. De munten zijn afkomstig uit de veelbesproken Bitfinex-hack, in 2016. Opvallend genoeg worden Ilya Lichtenstein en Heather Morgan niet verdacht van diefstal, maar wel van het witwassen van de munten. En voor Wikileaks-oprichter Julian Assange is een groot bedrag in Ethereum opgehaald, om hem te steunen in zijn komende rechtszaken.