Crypto-ethiek: speculeren op een heftige epidemie

Crypto Update4 mrt 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Crypto-Update, het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn.
De Crypto-Update, het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn. (BNR)

De bedoeling is om elke paar dagen de geldhoeveelheid te verminderen met een aantal gelijk aan het aantal besmettingen wereldwijd met het coronavirus. En wat gebeurt er met een munt waarvan de geldhoeveelheid vermindert? Juist: die wordt meer waard. Koop je de coin, dan speculeer je op een heftige epidemie. De makers proberen hun ethische hachje nog te redden door het Rode Kruis 20 procent van de opbrengst in het vooruitzicht te stellen.

Koersbewegingen

De white paper waar de site Coronatoken.org naar verwijst heeft een doodlopende link, zodat je verdomd weinig te weten komt, anders dan via de artikelen die er tot nu toe over de munt verschenen zijn. Maar voorlopig is de vraag naar de coin zo klein, dat de koersbewegingen veel meer te maken hebben met nieuws en toevallig aanbod dan met een serieuze markt. Als je wilt speculeren op het succes van het virus, kun je beter iets doen met mondkapjes, ofzo.

Luister ook | Hoe Bitcoin naar nul kan. Uhh, coronavirus?

Op Reddit werd het hele project in ieder geval immoreel en smakeloos genoemd. Iemand merkte op dat de cryptokoorts blijkbaar weer helemaal terug is. Aan tegengeluid geen gebrek dus, zo te horen. En dat is een positief signaal, in een tijd waarin opeens een hele reeks cryptokanalen op YouTube werd geblokkeerd. Gewoon: makers van video’s die het over crypto hadden. Hetzelfde geldt voor apps van volstrekt bonafide nieuwssites als Coindesk en Cointelegraph.

Wat zit er in de Cryptocast, morgen?

De behandeling van de antiwitwaswet in de Eerste Kamer is begonnen. Bitcoinbedrijven vinden die wet te streng en te duur. We praten met Simon Lelieveldt, een expert in financiële regelgeving die harde kritiek heeft, en met een ondernemer die stopt met zijn cryptobedrijf als die wet erdoor komt, vanwege de kosten. Morgen eind van de dag te beluisteren.

Alle afleveringen van de Cryptocast zijn te beluisteren via de BNR app, BNR.nl of je favoriete podcast app.