Een waardevolle cryptocoin waar je niks mee kunt

Crypto Update11 mrt '20 17:255 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Crypto-Update, het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn.
De Crypto-Update, het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn. (BNR)

Die zou helemaal niks waard moeten zijn, want je kunt er eigenlijk niks mee. Maar verschillende ontvangers melden dat ze hem hebben verkocht voor duizenden Lumen, de coin waarvan er eind vorig jaar ook een hoop gratis zijn uitgedeeld. Er worden prijzen gemeld tot 9.000 Lumen, en dat zou neerkomen op zo’n 450 euro. Het gaat om maar enkele exemplaren, dus het zegt niet zo veel. Maar grappig is het wel.

Dan de Dogecoin, in 2013 bedacht als een parodie op Bitcoin, net toen die een ongelooflijke prijsstijging doormaakte tot wel 1100 dollar. De Dogecoin heeft een hondje als logo en was niet bedoeld als serieus alternatief voor Bitcoin. Maar het kleinood lijkt onuitroeibaar.

Luister ook | Crypto-ethiek: speculeren op een heftige epidemie

Iemand die daar nu hoog van opgeeft is John McAfee, een ander is Elon Musk, de man achter het best presterende aandeel van dit jaar. Hij noemde Dogecoin op Twitter ‘the best coin’, zonder er overigens bij te zeggen waarom. Een jaar geleden had hij het ook al over Dogecoin en deze keer kwam er zomaar 5procent bij de prijs, die toch al 30 procent was gestegen. Geluisterd wordt er dus nog wel naar Musk.

En dan zijn er nog grote verschillen in de populariteit van crypto tussen de Nederlandse provincies. Utrecht is het meest crypto-minded, blijkt uit onderzoek van bitcoinbedrijf Satos. In die provincie zijn in 2020 tot nu toe 32 procent meer bestellingen van crypto gedaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Het gemiddelde bedrag was zelfs 280procent hoger dan toen. Dat ligt volgens Satos aan de jonge en goed opgeleide bevolking van Utrecht. Het slecht scoort Drenthe.

Wat zit er morgen in de Cryptocast?

We praten met Tuur Demeester, de Belgische bitcoinautoriteit. Aan hem gaan we vragen hoe het nou zit met de rol van bitcoin als het nieuwe goud. Want dat lijkt niet erg op te schieten, de laatste tijd. Benieuwd wat hij daarover te zeggen heeft? Door het tijdsverschil met Texas, waar hij woont, kun je morgenavond naar de Cryptocast luisteren voor het antwoord.

Luister ook | Short gaan op crypto: inpakken en wegwezen

Alle afleveringen van de Cryptocast zijn te beluisteren via de BNR app, BNR.nl of je favoriete podcast app.

https://www.forbes.com/sites/billybambrough/2020/03/04/elon-musk-just-sent-the-best-cryptocurrency-and-prank-bitcoin-rival-sharply-higher-heres-why/#58d7c672f891

https://decrypt.co/21430/now-you-can-feed-a-flock-of-sheep-with-bitcoin

https://lekkercryptisch.nl/nieuws/2020/03/08/Bitcoin-populairst-in-provincie-Utrecht