In miljoenen winkels terecht met je bitcoin card

Crypto Update1 apr 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Crypto-Update, het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn.
De Crypto-Update, het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn. (BNR)

En daarmee kun je dan betalen in elke winkel die de creditcards van dat merk accepteert, 46 miljoen bedrijven wereldwijd. Bij afrekenen krijgt de winkel direct dollars, euro’s of wat dan ook. De tegenwaarde in crypto wordt van jouw rekening afgeboekt. Het kan slim zijn snel je tegoed weer aan te vullen. Die kaart kun je nu aanvragen en hij wordt de komende weken door Binance op de wereld losgelaten, land voor land, en ze beginnen in Maleisië en Vietnam.

Luister ook | Een waardevolle cryptocoin waar je niks mee kunt

Belangrijk voor miners is de difficulty. Om een nieuw block aan de blockchain te kunnen toevoegen moeten ze een getal raden, de miner die dat getal raadt, die mag het block maken en wint op dit moment 12,5 bitcoin. Als er veel miners zijn die hieraan meedoen zou dat sneller gaan, maar dat moet niet – het is de bedoeling dat er elke tien minuten een block wordt gemaakt. Dus wordt telkens de moeilijkheidsgraad van dat getal aangepast en dat is de difficulty.

Miners

Recent daalde het aantal miners, doordat de bitcoin nogal in waarde daalde. Dan kunnen sommige miners geen winst meer maken en stoppen ze. Niet erg verontrustend, het schommelt wel vaker. Spannend wordt het in mei, als volgens plan de beloning van de miners wordt gehalveerd. Ook dat kan een aantal miners wegjagen en in theorie wordt het netwerk dan minder veilig. Maar de verwachting is dat er meer dan genoeg marge is om te voorkomen dat er rare dingen gebeuren.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Volgens Microsoft kun je ook minen met signalen uit het lichaam, zoals hersengolven of lichaamstemperatuur. Het bedrijf heeft een octrooiaanvraag ingediend voor zo’n systeem. Op dit moment is elektrische energie de maat, maar het zou anders kunnen. Microsoft denkt aan activiteiten als het kijken naar advertenties, maar er is ook al een coin, Mangocoin, waarbij je minet door je fysiek in te spannen. Helaas zijn zulke dingen makkelijk te vervalsen.


Mede mogelijk gemaakt door