Cryptovaluta als stabiliserende factor

Crypto Update15 apr 20204 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Crypto-Update, het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn.
De Crypto-Update, het laatste nieuws over cryptocurrencies en blockchain. Met Herbert Blankesteijn. (BNR)

Het advies is gericht aan de regeringen en centrale banken van de G20-landen en luidt dat stablecoins aan strakke regels moeten worden gebonden of zelfs moeten worden verboden. Zo’n advies van de FSB heeft normaal gesproken groot gewicht.

Luister ook | In miljoenen winkels terecht met je bitcoin-card

Die stablecoins zijn cryptomunten die zo precies mogelijk de waarde van een bepaalde gewone munt volgen. Het bekendste voorbeeld is de Tether, die altijd de waarde volgt van de dollar. De Tether kun je kopen op exchanges en dat is heel praktisch voor handelaren die dan makkelijk en goedkoop in en uit echte volatiele cryptomunten kunnen stappen. En dat dan ook zonder fiscale gevolgen, want bitcoin inwisselen voor dollars geldt voor de Amerikaanse wet als winstneming, waar je belasting over moet betalen. Kortom, die stablecoins geven de cryptomarkt liquiditeit.

Luister ook | Short gaan op crypto: inpakken en wegwezen

Coins als Tether kunnen een internationaal belangrijke rol gaan vervullen. Rijke Westerse landen vrezen dat de stablecoins op termijn niet zo stabiel zijn als de bedoeling is. Van Tether bijvoorbeeld is nooit aangetoond dat elke tether die is uitgegeven ook gedekt is door een dollar in kas van het uitgevende bedrijf. Voor opkomende landen is de angst dat de stablecoins makkelijker in het gebruik zijn dan de lokale valuta en zo de vraag daarnaar aantasten en dus de waarde. Dat effect heeft de dollar als wereldreservemunt trouwens ook.

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Elke stablecoin zou een licentie moeten vragen in elk G20-land. En dan moet je bijvoorbeeld de autoriteiten kunnen informeren over alle transacties in stablecoins. De kosten daarvoor zijn astronomisch, waarschijnlijk te hoog voor alle of bijna alle exchanges. Verdwijnen de stablecoins dan moet je elke keer dat je uit crypto wilt stappen, in fiat-valuta stappen en dat heeft ook weer administratieve gevolgen voor meer dan twee derde van het handelsvolume. De cryptomarkt zou opeens net zo inefficiënt worden als de bankenwereld.

Wat heeft de Cryptocast deze week in de aanbieding?

Nóg een coin die de laatste tijd furore maakt is Tezos. Die werkt met smart contracts en heeft als bijzondere eigenschap dat je wiskundig kunt bewijzen dat het doet wat het moet doen. Een smart contract is uiteindelijk software: er kunnen bugs in zitten, maar niet met Tezos.

Alle afleveringen van de Cryptocast zijn te beluisteren via de BNR app, BNR.nl of je favoriete podcast app.


Mede mogelijk gemaakt door