Rechter gooit roet in het eten voor nieuwe cryptocoin

Crypto Update22 jul 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Telegram is opgericht in Rusland, maar toen president Vladimir Poetin begon te vragen om de sleutel om berichten te kunnen afluisteren, heeft Durov het bedrijf verhuisd naar Dubai. Daar staan ze ten minste nog pal voor de belangen van miljardairs.

Beluister ook | Cryptocast | Gratis geld stimuleert gebruik Stellar Lumen

Telegram wilde een eigen coin net als Facebook met de Libra. De Gram moest-ie gaan heten. Maar er waren grote verschillen tussen Facebook en Telegram. Facebook zocht steun bij de industrie en richtte een organisatie op in Zwitserland. Was gedetailleerd in zijn plannen: de Libra zou een betaalmiddel worden voor aankopen op internet, iedere Facebookgebruiker zou een wallet krijgen, enzovoort. Telegram pakte een middel uit 2017, de ICO, Initial Coin Offering. Ze zeiden gewoon: wij gaan een coin maken, wie wil hem nu alvast kopen. En wie wat met die coin zou gaan doen, dat was van later zorg, al was het wel de bedoeling hem sneller en beter schaalbaar te maken dan bv bitcoin en ether.

Precies. Dat belette grote investeerders niet om samen 1,7 miljard in te leggen. Gratis geld voor Pavel Durov. En de investeerders dachten: Telegram kan met zijn 400 M gebruikers wel zorgen dat die coin in waarde stijgt. Maar idd, sinds 2017 staan ICO’s in een kwade reuk, ze zijn in allerlei landen verboden. In de VS greep de Securities and Exchange Commission in: de Gram mocht niet in de VS worden gedistribueerd.

Beluister ook | Crypto Update | Lastige Kamervragen over antiwitwaswet

Maar de autoriteiten in de VS kunnen toch niet verhinderen dat zo’n coin in andere landen wordt verkocht.

Dat blijken ze dus wel te kunnen. Er kwam een rechtszaak tussen de SEC en Telegram en een rechter in Manhattan heeft nu bepaald dat Telegram moet zorgen dat geen Amerikaan aan die coin kan komen, en dat kunnen ze alleen door hem niet uit te brengen. Durov had in beroep kunnen gaan maar moest investeerders hun geld teruggeven als de coin op 30 april niet in omloop zou zijn en dat is niet gelukt. Dus einde verhaal voor Durov en de Gram.

Harry Potter

En dan nog even een andere miljardair, Elon Musk, als bitcoinleraar voor JK Rowling, de schrijfster van Harry Potter. Dat was een heel gedoe rond het weekend. Rowling bekende op twitter dat ze niets van bitcoin begreep en vroeg wie het haar kon uitleggen. Honderden mensen deden dat en ook Elon Musk bemoeide zich ermee. Die zei dat bitcoin er nog betrouwbaar uitzag vergeleken met het gedrag van centrale banken maar aan de andere kant gaf-ie toe dat hij zelf maar een kwart bitcoin heeft.

Waarop een andere twitteraar weer uitriep dat hij meer bitcoin had dan Elon Musk en Warren Buffett samen, terwijl JK Rowling twitterde dat ze niet aan bitcoin mee ging doen omdat ze al genoeg ether had.

In Cryptocast deze week

Met crypto-expert Marcel Burger gaat het vooral over de voorspelling van een anonieme Nederlandse financiële expert die zich PlanB noemt, dat bitcoin in de komende vier jaar een prijs van 288.000 dollar kan bereiken. We gaan de argumenten daarvoor onder het vergrootglas leggen. Morgen rond etenstijd verkrijgbaar.

Alle afleveringen van de Cryptocast zijn te beluisteren via de BNR app, BNR.nl of je favoriete podcast app.

Link: https://lekkercryptisch.nl/


Mede mogelijk gemaakt door