Wordproof sleept Europese prijs in de wacht

Crypto Update8 jul 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Wordproof biedt een methode om plagiaat te bestrijden. Als iemand jouw werk online zet en beweert dat niet jij, maar hij de eerste was, kun jij een timestamp laten zien, op een niet te vervalsen blockchain, en kun je dus in elk geval aantonen dat je de eerste was.

Blockchain

Dat betekent inderdaad elke keer dat je het hoort wat anders, maar in dit geval is het de blockchain van de coin EOS, coin nr 11 qua marktkapitalisatie. Wordproof heeft die blockchain gekozen omdat informatie daar sneller in wordt bijgeschreven dan in de blockchain van bitcoin, omdat de eindgebruikers geen transactiekosten betalen en ook omdat het netwerk van EOS co2-neutraal is. Die van bitcoin is zoals je weet nogal hongerig naar energie. Dus zo zie je dat de ene blockchain de andere niet is.

Achterdeurtjes

En dan dit: als bijna iedereen versleuteld zou gaan chatten via een op Bitcoin gebaseerde app, zou dat drie miljoen bitcoin per jaar kunnen gaan kosten. Dat is bijna een vijfde van alle Bitcoin. Hoet moet dat gaan werken?

Beluister ook | Cryptocast | EOS, schaalbaar en groen, maar decentraal

Het Lightning Network, de uitbreiding van Bitcoin voor microbetalingen, biedt de mogelijkheid om met elke microbetaling een bericht mee te sturen en zo met elkaar te praten. De encryptie die nou eenmaal onderdeel is van Bitcoin en Lightning, zorgt ervoor dat niemand dat kan ontcijferen. Je bent dan beter beschermd dan door bijvoorbeeld Whatsapp, omdat er geen bedrijf achter zit dat gedwongen kan worden achterdeurtjes in te bouwen. Het is een idee geweest van de Nederlandse programmeur Joost Jager en intussen zijn er verschillende apps die dit hebben uitgevoerd.

Beluister ook | Onderzoeksraad der Dingen | Het geheim van de verdwenen bitcoins

Bij microbetalingen horen microkosten en op Medium is een artikel verschenen dat verschillende mogelijkheden uitrekent. Als de helft van de mensen Whatsapp en Facebook Messenger zou opgeven voor deze techniek en als een relatief hoge fee zou gaan gelden zou het om dit soort bedragen gaan. Maar elke bitcoin kan net als elke euro in een jaar tijd vele malen van eigenaar verwisselen dus 3M bitcoin per jaar zou niet eens een punt zijn. In de praktijk zouden normale mensen het niet eens merken. Maar voor spammers zou het leven duur worden.

Beluister ook | 'Geldcreatie is als een piramidespel'

https://lekkercryptisch.nl/nieuws/2020/07/01/Amsterdamse-WordProof-wint-1-miljoen-euro-in-blockchain-wedstrijd

https://bitcoinmagazine.nl/2020/07/bitcoin-btc-lightning-chatten-impact/

https://www.fondsnieuws.nl/columns/han-de-jong/tegen-wil-en-dank-moderne-monetaire-theorie

Deze week in de Cryptocast:

Han de Jong, voormalig hoofdeconoom van ABN Amro over Modern Monetary Theory, MMT, de theorie van linkse economen en van politici als Bernie Sanders, die inhoudt dat overheden zoveel geld mogen drukken als ze maar nodig hebben. Dat is heel interessant, omdat bitcoin-adepten én economen denken dat dat onvermijdelijk inflatie oplevert. Alleen: in de praktijk gebeurt dat op dit moment niet. "Hebben die rare MMT'ers toch gelijk?

Alle afleveringen van de Cryptocast zijn te beluisteren via de BNR app, BNR.nl of je favoriete podcast app.