Microstrategy zet nog een tandje bij

Crypto Update24 sep '20 18:355 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Er was een mooi Twitteraccount met de naam @21000btc – 21.000 bitcoin, het afgeronde bedrag – waar je geregeld de stand van zaken kon zien van hun eerste investering. Een week geleden stonden ze bijvoorbeeld 8 procent in de min, een verlies van ruim 20 miljoen dollar. Maar nu Microstrategy heeft bijgekocht, hebben deze volgers besloten niet meer het eerste bedrag te volgen, maar het totaalbedrag. En dat is nu 38250 BTC.

Totaalbedrag

Inmiddels is er een nieuw twitteraccount, @38250btc, waar het totaalbedrag wordt bijgehouden. Maar omdat Microstrategy de tweede keer voor een lagere prijs heeft gekocht, zie je nu een soort gemiddeld rendement. Nader uitgesplitst: de eerste 250 miljoen staat nu 10 procent negatief, 25 miljoen verlies dus, en de tweede 170 miljoen staat op een kleine winst van een half procent.

Interessanter is misschien nog wel dat allerlei investeerders die aandelen Microstrategy hebben en nooit de bedoeling hebben gehad geld in Bitcoin te steken, nu indirect ook Bitcoin in portefeuille hebben. En niet voor misselijke bedragen: het Noorse regeringspensioenfonds, waar veel oliegeld in zit, heeft 1,5 procent aandelen Microstrategy. Vanguard heeft bijna 12 procent en Blackrock zelfs ruim 15 procent.

Luister terug | cordano, een commercieel gerund project

Dat betekent dat Blackrock bijvoorbeeld voor 15 procent eigenaar is van die 38.000 BTC, die hebben dus tegen wil en dank 5800 BTC in portefeuille ter waarde van zo’n 60 miojoejn dollar, met alle volatiliteit van dien. Als de toezichthouders dat maar goed vinden. Kan een leuke discussie worden, als bedrijven denken hun financiële reserves op deze manier te beschermen en toezichthouders dat beoordelen als onverantwoord risico.

Doodverklaard

Bitcoin is dit jaar pas drie keer doodverklaard. Alleen de derde keer is opgenomen in het permanente overzicht van de site 99bitcoins.com. Het is een artikel op de site newsbtc.com, met quotes van de ervaren beursanalist James Royal die stelt dat Bitcoin op lange termijn waardeloos zal blijken te zijn. Er staan ook andere geluiden in dat stuk: de stap van Microstrategy wordt daar ook weer in genoemd als tegenwicht voor de mening van Royal.

Lees ook | Cryptolenen geeft cryptovaluta nieuwe functie

99bitcoins.com begon tien jaar geleden de stand bij te houden. De rubriek heet Bitcoin Obituaries - bitcoin-necrologieën. Bitcoin is tot nu toe 382 keer doodverklaard. De eerste bijdrage was van de site Underground Economist, die in 2010 schreef dat Bitcoin geen valuta zou kunnen zijn. Bitcoin kostte toen 23 cent. Elke keer vermeldt 99bitcoins keurig een citaat, een link naar de bron - al werkt die niet altijd meer - en de prijs van Bitcoin op dat moment.

En wat langzamerhand leuk wordt is dat je in een grafiek kunt laten zien hoeveel van die necrologieën of doodverklaringen er per jaar zijn. De piek was in 2017, het jaar van de grootste hype en de grootste zeepbel, de meeste discussie. Toen waren het er 124. En sindsdien is het afgenomen, dit jaar worden het bijna zeker minder dan in 2013, wat ook een hypejaar was. Toen gebeurde het 17 keer, nu dus nog maar drie. Wie weet wijst het op een zeker acceptatie, zo langzamerhand.

Wat zit er morgen in de Cryptocast?

We praten met René van Kesteren van het Amerikaanse Blockfi, waar je je bitcoins in bewaring kunt geven en er rente op krijgt, 6 procent is daar heel gewoon. Blockfi is een succesvol bedrijf dat dit jaar tientallen miljoenen aan investeringsgeld heeft binnengesleept, en meer dan een miljard aan crypto in bewaring heeft van, tja, spaarders. Hoe dan kan, hoor je morgen in de Cryptocast, in de loop van de middag staat 'ie klaar.

https://www.crypto-news-flash.com/norway-blackrock-and-vanguard-group-own-over-10000-bitcoin/

https://news.bitcoin.com/bitcoin-obituaries-lists-another-crypto-eulogy-2020-btc-deaths-in-the-single-digits/

Over Crypto Update

Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live woensdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast/, Apple Podcast of Spotify.