Crypto for Congress komt met douceurtje

Crypto Update7 okt 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Behalve het geld, dat natuurlijk weinig voorstelt, biedt Crypto for Congress ook informatie en ondersteuning aan om ermee te leren omgaan. Crypto for Congress is bedacht door een belangenclub van cryptobedrijven, Congressional Blockchain Caucus. Bedrijven die daar lid van zijn, zijn onder andere Bitplay en Blockfi, die laatste hebben we net toevallig in de Cryptocast gehad, dat is een bedrijf waar je rente krijgt op je bitcoins.

Al met al gaat het inderdaad om een heel bescheiden bedrag, 435 afgevaardigden plus 100 senatoren maal 50 dollar is 26.750 dollar of ongeveer 2,5 BTC. Als je je afvraagt waar die bitcoins dan precies vandaan zijn gekomen, een woordvoerder heeft gezegd dat die zijn gemined door twee van de partner in CBC, namelijk Core Scientific en Luxor. Het zijn dus verse bitcoins, die niet eerder zijn gebruikt.

Lees terug | Crypto Update | Microstrategy zet nog een tandje bij

Een bekende cryptoporpagandist, John McAfee, is opgepakt in Spanje. Hij is de oprichter van het antivirusbedrijf McAfee, waar hij al lang niks meer mee te maken heeft. Ooit op spectaculaire wijze ontsnapt uit Belize, waar hij werd gezocht in verband met een moordzaak, niet als verdachte maar als ‘person of interest’. Sindsdien is hij actief op YouTube, met video’s vol drank en drugs en vrouwen. Ook actief in crypto, voorspelde ooit dat de bitcoin eind dit jaar een miljoen waard zou zijn en dat hij zijn eigen piemel op zou eten als dat niet zou gebeuren, twitterde reclameteksten over zeker zeven dubieuze coins, was twee keer onafhankelijk presidenskandidaat, vuurwapengek en libertariër, dus heeft het niet zo op de overheid. Dat kan dan kloppen want hij is gearresteerd op verdenking van het niet doen van belastingaangifte van 2014 tot 2018.

Luister terug | BNR Digitaal | Machine learning op microscopisch niveau

Hoe hij in Spanje is beland is niet helemaal duidelijk. Het laatste wat van hem werd vernomen was dat hij campagne voerde als presidentskandidaat vanaf een schip in internationale wateren, juist omdat de IRS, de Amerikaanse belastingdienst, hem zocht. Maar het gaat niet alleen om belastingzaken. Hij zou zeker 23 miljoen aan inkomsten niet hebben opgegeven, maar de SEC zoekt hem ook om de manier waarop hij aan dat geld is gekomen. Dat komt namelijk voor een groot deel uit het aanbevelen van ICO’s voor geld via Twitter, zonder er transparant over te zijn dat hij voor zijn positieve tweets werd betaald. En dat is illegaal. Voorlopig zit hij vast in Spanje, in afwachting van mogelijke uitlevering.

Wat zit er deze week in de Cryptocast?

Martijn Wismeijer van General Bytes, een bedrijf in bitcoin-geldautomaten, waar je dus op straat bitcoins kunt kopen of inwisselen. Er staan er een aantal in Nederland, wereldwijd inmiddels meer dan 10.000 en volgens Wismeijer zelfs véél meer. En hij vertelt hoe je het best 1 miljoen euro aan Bitcoin wilt kopen.

https://thedailychain.com/crypto-for-congress-initiative-to-send-50-of-btc-to-us-congress-members/

https://cointelegraph.com/news/sec-bring-john-mcafee-to-court-over-ico-promotion

Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live woensdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast/, Apple Podcast of Spotify.