Nieuwe piek voor Bitcoin bekoort en bekeert

Crypto Update28 okt '20 11:566 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Volgens https://www.lookintobitcoin.com/charts/bitcoin-profitable-days/ zijn er ooit maar 38 dagen geweest dat Bitcoin duurder was. Dus alleen wie op die dagen heeft gekocht staat nu in de min. Microstrategy tracker op twitter: https://twitter.com/38250BTC En het ene bedrijf na het andere wordt bekeerd. Vorige week PayPal, maar intussen ook JP Morgan.

Amerikanen kunnen nu geld van hun PP-rekening omzetten in PP-bitcoins, maar kunnen die niet als bitcoins versturen naar elders. Wel kunnen ze direct betalingen doen van hun btc-rekening, die dan als dollars aankomen bij de wederpartij. Beperkt, maar toch een hele stap voor de bank die PP nu eenmaal is, en de kans bestaat dat dit volgend jaar ook in andere landen beschikbaar komt.

JP Morgan

Dan JP Morgan. In 2017 riep directeur Jamie Dimon nog dat hij iedereen zou ontslaan die zich met Bitcoin bezighield. Dat heeft hij al een tijd geleden genuanceerd. En nu publiceert Business Insider uit een notitie van de bank, waarin staat dat de koers van Bitcoin nog makkelijk kan verdubbelen of verdrievoudigen. En daarin staat zelfs het verhaal dat Bitcoin een digitale concurrent van goud is, nota bene een bekende riedel van bitcoinfans. Op basis daarvan ziet Dimon voor de langere termijn zelfs kansen voor een vertienvoudiging van de bitcoinprijs.

Volg hier | Cryptocast | Beleggen in een klein stukje blockchain: een succesverhaal dat moest stoppen

Antiwitwaswet

Intussen kijken ze bij de Nederlandse cryptobedrijven minder vrolijk. Het gaat om de registratie als cryptobedrijf bij De Nederlandsche Bank, in het kader van de antiwitwaswet die dit jaar is aangenomen. Die is veel strenger dan in de landen om ons heen en komt neer op een vergunning in plaats van een registratie, hoewel de Raad van State heeft gezegd dat dat niet mocht - blijkt alleen al uit het feit dat er eisen zijn; het is dus geen simpele registratie.

Meer over de antiwitwaswet

De Tweede Kamer heeft met algemene stemmen een motie aangenomen dat het geen cryptobedrijven de kop mocht kosten. Toen dat toch gebeurde, zei minister Wopke Hoekstra: pech gehad. Oorspronkelijk toonden 75 bedrijven uit binnen- en buitenland interesse, 27 daarvan zeiden uiteindelijk: laat eigenlijk maar als het zo moet. 48 hebben een registratie aangevraagd, 10 daarvan hebben zich alweer teruggetrokken en pas één, Amdax, heeft een registratie gekregen. Dus 37 wachten zijn nog in gespannen afwachting.

Lees ook | Crypto for Congress komt met douceurtje

Er is nu een deadline, van 21 november, die DNB moet halen, maar het zijn de cryptobedrijven die worden gestraft: een bedrijf dat voor die datum niet is geregistreerd, moet gewoon stoppen tot de registratie er wel is. Dat komt bovenop de kosten van 1,7 miljoen die worden omgeslagen over de geregistreerde bedrijven. Dus hoe minder bedrijven erdoor komen, hoe duurder het wordt. Het is een blanco cheque die ze hebben moeten afgeven. Als er 38 bedrijven doorkomen wordt het 45.000 per bedrijf, al 10.000 meer dan als het er 48 waren geweest.

En dat terwijl Wopke Hoekstra in de Tweede Kamer niet eens cijfers kon produceren over hoe groot het probleem van witwassen eigenlijk is. De vraag wordt wel eens gesteld: waarom komt er nooit een wereldspeler uit Nederland? Nou dat ís Deribit, veruit de grootste bitcoin-futuresbeurs. Die is honderden miljoenen waard, maar paste voor het gedoe en zit nu in Panama. Bbitcoinwisselkantoren die moeten stoppen, gaan wel naar een bedrijf in Duitsland of Zwitserland. En zo profiteert de fintechsector in die landen.

Links:

Op hoeveel dagen was bitcoin duurder dan nu?

Hoeveel winst maakt Microstrategy op $425M aan btc bij de koers van nu?

De stap van PayPal

JP Morgan voltooit bekering

Ellende bij registratie cryptobedrijven

Directeur Robert Reinder Nederhoed hierover in Cryptocast

Wat zit er deze week in de Cryptocast?

Martijn Jeroen van der Linden, lector New Finance aan de H.Hogeschool. onderzoekt aan de TU Delft ontwerpcriteria voor een stabieler financieel systeem. Daar gaan we het met hem over hebben: hoe een minder crisisgevoelig financieel systeem eruit zou moeten zien en wat crypto daarbij kan betekenen. Van der Linden wil onder andere het geld weghalen bij de banken en wat dat precies inhoudt hoor je morgen eind van de middag.

Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live woensdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast/, Apple Podcast of Spotify.