De invloed van de Amerikaanse verkiezingen op de bitcoin-koers

Crypto Update4 nov 2020

Over de aflevering

Een paar nuances zijn er wel te vinden. Voor de korte termijn kun je zeggen dat een einde aan de onzekerheid voor de koers van bitcoin zal helpen. Bitcoin is daarin niet anders dan bijvoorbeeld aandelen.

Winst voor Trump zou goed zijn omdat hij een stimuleringspakket heeft beloofd. Dat pakket zou dan meteen kunnen komen. Daar profiteerde in het voorjaar de koers ook van. Wint Biden, dan kan Trump dat juist traineren en dat is dan even vervelend. Maar ook als Biden president wordt, zal hij de geldkraan moeten openzetten, misschien wel meer dan een Republikeinse regering zou doen. Vandaar dat winst voor Biden voor de lange termijn gunstiger wordt gevonden.

Meer partijen ontdekken hun belang bij bitcoin

Buiten de verkiezingen van de Verenigde Staten ontdekken steeds meer partijen dat ze belang hebben bij de bitcoin-koers. Nu steeds meer bedrijven bitcoinactiviteiten hebben, ontdekken allerlei partijen dat ze indirect bitcoinbelangen hebben bijvoorbeeld doordat ze aandeelhouder zijn. Ik heb daar wel eerder voorbeelden van gegeven. In Zwitserland heb je de Gazprombank, die heeft in Zwitserland toestemming gekregen om rekeningen in cryptovaluta aan te bieden aan bedrijven en institutionele klanten. Gazprombank is voor een derde eigendom van energiebedrijf Gazprom en dat is weer voor de helft van de Russische staat. Waarmee dus Rusland bitcoininvesteerder is geworden, en dat is een felicitatie waard.

Koers bereikt ATH in Turkije

Op dit moment is de dollar ten opzichte van de euro net iets lager dan in december 2017 bij het vorige alltime high, en als dat zo blijft zal de bitcoinkoers in dollars net iets eerder een ath bereiken dan in euro’s. Maar in landen waar de koers van de plaatselijke munt flink is ingestort, kunnen nu al een alltime high hebben. De site lekkercryptosch .nl, de crypto-nieuwssite van de gebroeders Slagter, heeft dat in kaart gebracht. En dan zie je dat het alltime high van de bitcoin als een soort olievlek over de wereld trekt. Het is al zover in Brazilië, Turkije, Argentinië, Sudan, Angola, Venezuela en Zambia. Rusland en Colombia zitten eraan te komen. Als je er op die manier naar kijkt, is het ATH een soort proces, een periode in plaats van een eenmalige gebeurtenis. En dat maakt het wachten makkelijker.

Mijlpaal: Bitcoin al 100 dagen boven de 10.000 dollar

En dat geeft aanleiding tot wilde gedachten. Toen de koers 100 dagen boven de $10 was gebleven, duurde het nog maar 122 voor de koers de $100 bereikte. Toen de koers 100 dagen boven de $100 had gestaan, duurde het nog maar 2 dagen voor de $1000 op de borden stond. Toen de koers 100

dagen boven de $1000 had gestaan, werd 150 dagen later de grens van 10.000 doorbroken. Wat betekent dat? Nou niks, want gebeurtenissen uit het verleden – je weet het. Maar laten we over een half jaar, 183 dagen, nou eens aan dit moment terugdenken. Dat wordt de Crypto Update van 5 mei 2021.

Deze week in de Cryptocast

Het gaat over de deadline van 21 november, dan moeten 38 Nederlandse cryptobedrijven zijn geregistreerd bij DNB, maar de het is de vraag of dat wordt gehaald en zo niet dan moeten ze hun activiteiten opschorten en komt de hele Nederlandse cryptosecotr krakend tot stilstand, met alle kosten van dien. Patrick van der Meijde van de Verenigde Bitcoinbedrijven Nederland heeft per brief aangedrongen op overleg maar DNB heeft dat tot dit moment geweigerd. Hoe precair is de situatie, is er nog een oplossing, we spreken ook Kamerlid Mahir Alkaya van de SP, advocaat Andries Doets en hopelijk ook iemand van DNB

Links

Bitcoin en Trump-Biden

Rusland is bitcoininvesteerder

Bitcoin op ATH in Turkije

100 dagen duurder van 10.000 dollar, dus...?

(BNR)

Mede mogelijk gemaakt door