Crypto-registratie DNB komt tergend traag op gang

Crypto Update18 nov '20 10:255 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Het zijn nog niet de spreekwoordelijke kappers en taxichauffeurs die Bitcoin tot zulke grote hoogte stuwen. Het zijn vooral de grote investeerders, zoals het bedrijf Microstrategy dat 425 miljoen in bitcoin stak en daar al bijna 250 miljoen dollar winst op maakte, de directeur van Microstrategy persoonlijk, die 170 miljoen dollar eigen geld in bitcoin stak, en beleggingsfonds Grayscale dat in zijn eentje 500.000 bitcoin heeft opgekocht, bijna 2,5 procent van alle bitcoins op aarde. Onlangs kwamen er weer 28.000 bij. Dat is de vraag die de prijs nu opdrijft, in combinatie met de mindere aanvoer van Bitcoin na de halvering van de toevoer van nieuwe bitcoins in mei.

Zwakkere munt

Het all time high wordt verwacht, maar niet per se meteen. Als de koers zo hard stijgt, kan het ook opeens stoppen en een tijdlang gaan dalen, zoals in mei 2019. Maar daar staat tegenover dat in sommige landen dat all time high al een feit is. In dollars nog niet, maar het is al zover in Brazilië, Turkije, Argentinië, Soedan, Angola, Venezuela en Zambia. In die landen is de munt zwakker dan vier jaar geleden, dus in hun munteenheid is Bitcoin al duurder dan ooit.

Luister terug | De invloed van de Amerikaanse verkiezingen op de bitcoinkoers

En qua marktkapitalisatie had Bitcoin gisteren al een ath. De koers van één bitcoin is nog niet op een hoogtepunt, maar er zijn meer bitcoins in omloop dan in 2017. Daardoor is de waarde van alle bitcoins samen gisteren op een record gekomen van 325 miljard dollar. En wie weet komt er een all time high van Bitcoin rond sinterklaas.

Registratie

Dan zitten we vlak voor nog een cruciale gebeurtenis. Overmorgen moeten 38 cryptobedrijven geregistreerd zijn bij De Nederlandsche Bank. Maar dat staat er nog niet echt goed voor: er zijn er nog maar acht geregistreerd. Nog dertig te gaan in twee dagen, dat gaat ‘m niet worden. Dus hebben we de bizarre situatie dat zo'n dertig cryptobedrijven voor de keus staan hun bedrijf te stoppen zolang ze die registratie niet hebben, nota bene in deze supertijd voor crypto, of erop te gokken dat DNB qua handhaving wel even de andere kant opkijkt. Want DNB zal nooit zéggen dat ze dat gaat doen.

In de waagschaal

Impliciet vraagt DNB op die manier aan ondernemers om hun hele bedrijf in de waagschaal te stellen en dat is wel een hele rare actie voor een toezichthouder. Die heeft zich duidelijk verkeken op zijn eigen procedures. Dat komt door het een-tweetje dat is gespeeld tussen de wetgever, minister Hoekstra, en DNB. DNB heeft de minister gevraagd om een vergunningsregime, hoewel de Europese richtlijn dat niet vereist en hoewel de Raad van State daar tegen was.

Lees ook | IMF optimistischer over vooruitzichten Nederlandse economie

Zowel Europa als de Raad van State vroegen om een registratie. De Tweede Kamer heeft zich laten piepelen, heeft die wet aangenomen, en de wet schrijft nu een vergunningsregime voor dat een registratie héét. Maar een registratie is een formaliteit, bij een vergunning horen eisen. En DNB heeft zich daarin verslikt en heeft aan een half jaar niet genoeg gehad om 38 bedrijven die vergunning te verlenen die ze zelf wilden. Daardoor weten nu dertig bedrijven niet waar ze aan toe zijn.

Deze week in de Cryptocast

Marc van der Chijs, Nederlandse bitcoininvesteerder, onder andere in een miningbedrijf. We gaan het natuurlijk over de rally hebben, over de rol van bitcoin als belegging maar ook bijvoorbeeld over de strijd tussen inflatie en deflatie. Morgenavond is-ie klaar, door het tijdsverschil met Vancouver.

Links:

All time high in sommige landen

All time high qua marktkapitalisatie

Bedrijven die op grote schaal bitcoins opkopen

Nog maar weinig cryptobedrijven ‘geregistreerd’

Laconieke mededeling hierover op de site van DNB

Over de Crypto Update

Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live woensdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast/, Apple Podcast of Spotify.