Nu nog beter dan Bitcoin!

Crypto Update25 nov 20205 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Ether bijvoorbeeld staat rond de 600 dollar, na 30 procent winst in een week. De Ripple, beter gezegd XRP, steeg meer dan 100 procent in een week. Stellar steeg ook ruim 100 procent in een week en Cardano, ging met 50 procent omhoog. Stuk voor stuk hogere percentages dan Bitcoin, dat de afgelopen week ‘maar’ 15 procent winst boekte.

Luister terug | Cryptocast | Snel betalen met een cryptotikkie

Ether krijgt een upgrade, een opfrisbeurt, en wordt Ethereum 2.0, zonder energievretende mining en met betere schaalbaarheid, dus snellere en goedkopere transacties. Dat moet 1 december beginnen. Eergisteren werd bekend dat dat officieel doorgaat, waarop de koers pas echt door het dak ging. Cardano heeft net zoiets: er worden binnenkort nieuwe, langverwachte features van kracht, en bij Ripple is het nieuws dat de Bank of America officieel lid is geworden van de club van banken die de Ripple-technologie zien zitten voor het stroomlijnen van internationale geldtransacties.

Ook gekte

Evengoed is er ook gekte. De meeste coins profiteren mee van het huidige optimisme over crypto van het moment. Maar: de bitcoin staat bijna op een all time high maar de meeste altcoins staan op nog geen 20 procent van hun all time high van 2018, zelfs Ethereum nog niet op 50 procent. Die hebben dus nog een lange weg te gaan.

Luister terug | Digitaal | Apple verzamelt meer data dan je denkt

Het Winning Poker Network, een toonaangevende pokersite, betaalt de winnaars op zijn site uit in Bitcoin. In een maand tijd moesten ze daarvoor 100 miljoen aan Bitcoin aanschaffen om aan de grote vraag van de winnaars te kunnen voldoen. Dat aandeel steeg van 60 procent naar 90 procent en het is 20 procent van alle nieuw gecreëerde Bitcoin in die tijd. Alleen PayPal en Square hebben al 100 procent van alle nieuwe bitcoins nodig voor hun klanten, nog los van de Grayscales en andere grote jongens, die ook als gekken bitcoins inkopen.

Onder protest

Dat zijn nog maar een paar partijen, dus het is serieus dringen op die markt. Dat betekent dat de prijs eigenlijk maar één kant op kan en dat is omhoog. De registraties van cryptobedrijven bij De Nederlandsche Bank komen nu geleidelijk door. Er zijn 13 registraties van de 38 kandidaten. Eén bedrijf accepteert de registratie onder protest, en dat is Bitonic, een bitcoin-wisselkantoor. Zij zeggen in een officiële verklaring dat ze de vereisten niet proportioneel en niet effectief vinden, omdat zelfs klanten die voor 5 euro aan bitcoin kopen zich compleet moeten identificeren.

De maatregelen criminaliseren de industrie en de klanten en zijn schadelijk voor de privacy, vindt Bitonic, dat subtiel vaststelt dat de wetgeving in andere Europese landen minder streng is en meer begrip voor de markt verraadt. De regels in Nederland zorgen ervoor dat te veel data in handen van bedrijven komen. Dat vindt Bitonic in strijd met de privacy, en met de aanname dat iemand onschuldig is tot het tegendeel is aangetoond. Bitonic is van plan de zaak aan de rechter voor te leggen. Dus daar gaan we nog van horen.

Wat zit er deze week in de Cryptocast?

Edgar Wortmann van de Stichting Ons Geld, een club die mensen kennis wil bijbrengen over alternatieven voor het huidige geldstelsel. Daarbij moet je denken aan digitaal contant geld, beheerd door de overheid in het algemeen belang. Ook wel digitaal centralebankgeld. Een digitale euro dus, en dat is geen concurrent maar een bondgenoot van Bitcoin. Morgenmiddag hebben we een verse, nieuwe podcast voor je.

Links:

Feest op de cryptobeurzen, altcoins nog harder omhoog dan bitcoin

Pokersite betaalt winnaars op grote schaal uit in bitcoin

Protestverklaring Bitonic

Over de Crypto Update

Met Herbert Blankesteijn bespreken we elke week de toestand van de crypto. Luister live woensdagochtend rond 8:50 in De Ochtendspits, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/cryptocast/, Apple Podcast of Spotify.