
Cryptocast
Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.
Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.
De crash op de cryptomarkten van de afgelopen dagen gaat vrolijk door. Bitcoin en altcoins verliezen fors, maar ook bijvoorbeeld het beursgenoteerde Coinbase. Het wisselkantoor verliest meer dan 80% van zijn beurswaarde. Is er dan ook nog goed nieuws? Niet echt. Al heeft president Bukele van El Salvador een maquette onthuld voor Bitcoin City.
Deze week een speciale aflevering van de Cryptocast. Op 1 mei 2012 werd het eerste cryptobedrijf van Nederland, Bitonic, opgericht. Tien jaar later hebben we een gezond ecosysteem met tientallen bedrijven. Daan Kleiman van Bitonic, Mark Nuvelstijn van Bitvavo en Lucas Wensing van AMDAX vertellen in deze aflevering hoe zij denken over de huidige markt, marketing, de doelgroep van crypto in Nederland, het toezicht van DNB en internationale uitbreiding.
Zo, dat was me het weekje wel. Bitcoin en andere munten verloren bijna 20% van hun waarde. Het begon allemaal met een toespraak van Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Centrale Bank. Hij kondigde, zoals verwacht, een verhoging van de rente aan. Ook wordt het opkoopprogramma verder opgeschort. Dat zorgde voor flink veel angst op de beurs en op de cryptomarkt. Door de flink dalende koerzen ging het ook mis bij stablecoin UST.
Het was te verwachten: superinvesteerder Warren Buffett blijkt nog steeds niet overtuigd van Bitcoin. Hij zou alle beschikbare munten niet willen kopen voor 25 dollar. Reden: Bitcoin produceert niets. En berichtendienst Telegram probeert nog iets te maken van zijn mislukte ICO, jaren geleden. TONcoin (The Open Network) moet de nieuwe betalingsstandaard worden op Telegram. Zij zijn overigens niet de eerste. Eerder deed Signal al een poging, met MobileCoin.
Bitcoin is nooit af en blijft vermoedelijk voor altijd in ontwikkeling. Om die werkzaamheden in kaart te brengen schreef bitcoinontwikkelaar Sjors Provoost het boek Bitcoin: A Work in Progress. Met Sjors bespreken we in deze podcast een aantal kwetsbaarheden van het project. Moeten we vrezen voor een zogeheten 'Eclipse Attack'? En hoe gaan we om met een actie zoals die van Greenpeace, die opriep tot het veranderen van de code? Co-host is Krijn Soeteman.
Na de Centraal Afrikaanse Republiek en El Salvador legaliseert nu ook Panama betalingen met cryptovaluta. Toch zijn er subtiele verschillen met de twee voorgangers van Panama. De grote Amerikaanse pensioenbeheerder Fidelity wil zijn klanten de mogelijkheid geven om ook in bitcoin te sparen. De Amerikaanse regering heeft zijn bedenkingen bij dit plan.
Het was even zoeken naar de bevestiging, maar die is er eindelijk: de Centraal Afrikaanse Republiekt adopteert Bitcoin en andere cryptovaluta als wettig betaalmiddel. Daarmee volgt het land El Salvador op. Toch zijn er ook veel verschillen. Zo is de Centraal Afrikaanse Republiek een stuk armer en hebben minder bewoners toegang tot internet. Ook is er nieuws rond Ross Ulbricht, oprichter van de Silk Road.
Het verhaal 'blockchain, not bitcoin', doet sterk denken aan 2017 en 2018. Toch lijkt 'de blockchain' ook niet te zijn aangeslagen. Daarover kan Marloes Pomp, adviseur bij de Dutch Blockchain Coalition meepraten. Jaren probeerde zij het belang van blockchain over te brengen aan de overheid. Inmiddels heeft ze zich op Web3 gestort, de nieuwe vorm van het internet, mét blockchain. Hoe bereiden we Nederland voor op deze decentrale toekomst. Ook blikken we kort terug op Devconnect Amsterdam. Co-host is Krijn Soeteman.
Groot nieuws uit de Centraal Afrikaanse Republiek, althans, dat denken we. Het land bombardeert cryptovaluta tot wettig betaalmiddel. Toch is er nog veel onduidelijk, en echt veel betrouwbare bronnen zijn er niet. Toch lijkt het straatarme land de tweede te worden die een vorm van cryptovaluta adopteert. Ook was er ophef rond notities van Europese ambtenaren en opnieuw onrust op financiële markten.
Het lightning network groeit explosief. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Arcane Research. Het aantal mensen dat toegang heeft tot de tweede laag bovenop bitcoin is met een factor 800 gestegen, naar 80 miljoen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen de techniek ook gebruikt, want het aantal transacties steeg 'slechts' met een factor vijf. En uit onderzoek blijkt dat Duitsland het meest vriendelijke cryptoland ter wereld is. Nederland komt op plek zeven, maar daar is wel wat op aan te merken.
De verbouwing van Ethereum is vol aan de gang. De term Ethereum 2.0 is inmiddels ouderwets, maar de overstap naar proof of stake is vermoedelijk niet ver weg meer. Dat we het precies deze week over Ethereum hebben is geen toeval. Deze week (tussen 18 en 25 april) worden er in Amsterdam allerlei evenementen gerelateerd aan Ethereum georganiseerd. Onze gast, Wesley van Heije, is onderdeel van de Ethereum Foundation en mede-organisator van Devconnect. Co-host is Krijn Soeteman.
De hack van het blockchainnetwerk Ronin lijkt het werk te zijn van een beruchte Noord-Koreaanse hackersgroep. Dat blijkt uit een onderzoek van de FBI. En de NFT-hype lijkt nu toch echt af te nemen. Eén van de meest in het oog springende NFT's, die van de eerste tweet van Jack Dorsey, staat opnieuw te koop, maar dan wel voor een veel lagere prijs.
Block (voorheen Square) en Blockstream werken samen voor een bitcoinmine op zonne-energie. Daarbij gebruiken de twee bedrijven technologie van Tesla, zowel zonnepanelen als accu's om energie op te slaan. Ondertussen slaat Nexo de handen ineen met Mastercard, voor de eerste crypto-betaalkaart. Dat wil zeggen: cryptovaluta dient als onderpand bij het aanvragen van krediet.
Deze podcast staat volledig in het teken van de Bitcoin 2022-conferentie in Miami. Het evenement is jaarlijks de plek waar de grote aankondigingen worden gedaan. Vorig jaar introduceerde Jack Mallers president Nayib Bukele van El Salvador aan het publiek, hoe zat het dit jaar? Te gast in de studio is Bart Mol, net terug uit Miami. Hij vertelt over de sfeer op de beurs en het nieuws dat hem verbaasde en teleurstelde. Co-host is Paul Buitink.
Bitcoinbedrijf Strike koppelt het lightning network aan honderdduizenden winkels en webshops in de Verenigde Staten. Hij koppelt de techniek aan betalingsbedrijf NCR (o.a. verantwoordelijk voor Mc Donalds en Walmart) en Shopify. En Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, probeert opnieuw een eigen munt te lanceren. Na het mislukken van Libra en Diem (die laatste is inmiddels verkocht), probeert de techgigant het nu met een meer gesloten systeem.