Cryptocast
Cryptocast

Cryptocast

Dinsdag, 14:30 uur

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

219 B: De Nederlandse cryptomarkt

Deze week een speciale aflevering van de Cryptocast. Op 1 mei 2012 werd het eerste cryptobedrijf van Nederland, Bitonic, opgericht. Tien jaar later hebben we een gezond ecosysteem met tientallen bedrijven. Daan Kleiman van Bitonic, Mark Nuvelstijn van Bitvavo en Lucas Wensing van AMDAX vertellen in deze aflevering hoe zij denken over de huidige markt, marketing, de doelgroep van crypto in Nederland, het toezicht van DNB en internationale uitbreiding.

Crypto Update: Telegram integreert cryptobetalingen

Het was te verwachten: superinvesteerder Warren Buffett blijkt nog steeds niet overtuigd van Bitcoin. Hij zou alle beschikbare munten niet willen kopen voor 25 dollar. Reden: Bitcoin produceert niets. En berichtendienst Telegram probeert nog iets te maken van zijn mislukte ICO, jaren geleden. TONcoin (The Open Network) moet de nieuwe betalingsstandaard worden op Telegram. Zij zijn overigens niet de eerste. Eerder deed Signal al een poging, met MobileCoin.

218 B: Hoe kwetsbaar is Bitcoin?

Bitcoin is nooit af en blijft vermoedelijk voor altijd in ontwikkeling. Om die werkzaamheden in kaart te brengen schreef bitcoinontwikkelaar Sjors Provoost het boek Bitcoin: A Work in Progress. Met Sjors bespreken we in deze podcast een aantal kwetsbaarheden van het project. Moeten we vrezen voor een zogeheten 'Eclipse Attack'? En hoe gaan we om met een actie zoals die van Greenpeace, die opriep tot het veranderen van de code? Co-host is Krijn Soeteman.

217 B: Hoe bereiden we Nederland voor op een decentrale toekomst?

Het verhaal 'blockchain, not bitcoin', doet sterk denken aan 2017 en 2018. Toch lijkt 'de blockchain' ook niet te zijn aangeslagen. Daarover kan Marloes Pomp, adviseur bij de Dutch Blockchain Coalition meepraten. Jaren probeerde zij het belang van blockchain over te brengen aan de overheid. Inmiddels heeft ze zich op Web3 gestort, de nieuwe vorm van het internet, mét blockchain. Hoe bereiden we Nederland voor op deze decentrale toekomst. Ook blikken we kort terug op Devconnect Amsterdam. Co-host is Krijn Soeteman.

Crypto Update: Het lightning network groeit als kool

Het lightning network groeit explosief. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Arcane Research. Het aantal mensen dat toegang heeft tot de tweede laag bovenop bitcoin is met een factor 800 gestegen, naar 80 miljoen. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen de techniek ook gebruikt, want het aantal transacties steeg 'slechts' met een factor vijf. En uit onderzoek blijkt dat Duitsland het meest vriendelijke cryptoland ter wereld is. Nederland komt op plek zeven, maar daar is wel wat op aan te merken.

216 B: De verbouwing van Ethereum

De verbouwing van Ethereum is vol aan de gang. De term Ethereum 2.0 is inmiddels ouderwets, maar de overstap naar proof of stake is vermoedelijk niet ver weg meer. Dat we het precies deze week over Ethereum hebben is geen toeval. Deze week (tussen 18 en 25 april) worden er in Amsterdam allerlei evenementen gerelateerd aan Ethereum georganiseerd. Onze gast, Wesley van Heije, is onderdeel van de Ethereum Foundation en mede-organisator van Devconnect. Co-host is Krijn Soeteman.

215 B: Anno 2022 kan niemand meer om het lightning network heen

Deze podcast staat volledig in het teken van de Bitcoin 2022-conferentie in Miami. Het evenement is jaarlijks de plek waar de grote aankondigingen worden gedaan. Vorig jaar introduceerde Jack Mallers president Nayib Bukele van El Salvador aan het publiek, hoe zat het dit jaar? Te gast in de studio is Bart Mol, net terug uit Miami. Hij vertelt over de sfeer op de beurs en het nieuws dat hem verbaasde en teleurstelde. Co-host is Paul Buitink.

215 A: Meta probeert opnieuw digitale munt te lanceren

Bitcoinbedrijf Strike koppelt het lightning network aan honderdduizenden winkels en webshops in de Verenigde Staten. Hij koppelt de techniek aan betalingsbedrijf NCR (o.a. verantwoordelijk voor Mc Donalds en Walmart) en Shopify. En Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, probeert opnieuw een eigen munt te lanceren. Na het mislukken van Libra en Diem (die laatste is inmiddels verkocht), probeert de techgigant het nu met een meer gesloten systeem.