Cryptocast
Cryptocast

Cryptocast

Dinsdag, 14:30 uur

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

227 A: Banken mogen klein deel van hun vermogen aanhouden in crypto

Banken mogen in de toekomst 1% van hun eigen vermogen in bitcoin of andere crypto's aanhouden. Althans, dat is de lijn die de Bank for International Settlements, kortweg de BIS, aanhoudt. De vraag blijft dan natuurlijk nog wel: welke bank gaat dat doen? En Jed Mccaleb, mede-oprichter van Ripple, is bezig zijn laatste beetje XRP-tokens te verkopen. Hij 'kreeg' er ruim 7 miljard bij het oprichten van het bedrijf. Inmiddels werkt McCaleb aan Stellar, een andere munt.

Crypto Update: Bitcoin is een 'goed', en dat is belangrijk

Bitcoin is een 'goed' en geen 'effect'. Die uitspraak komt op het conto van Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Zijn commissie reguleert aandelen en obligaties, waar bitcoin dus niet onder valt. De vraag is voor welke munten dat wél zal gelden. En twee van de zwakke broeders in de cryptomarkt zijn weer in het nieuws. Three Arrows Capital is definitief failliet verklaard en bij leenbedrijf Celsius spant het erom. Zakenbank Goldman Sachs aast op de boedel van het bedrijf.

226 B: Yuga Labs is briljant en schimmig tegelijk

Yuga Labs is het bedrijf achter de Bored Ape Yacht Club en maakte het afgelopen jaar furore met hoge winsten en een waardering van vier miljard. Te gast is Michiel Frackers, investeerder en blockchain-ondernemer. Uit interesse deed hij onderzoek naar Binance en het bedrijf waar we het vandaag over hebben: Yuga Labs. Want mensen kijken, volgens Michiel, te veel naar die grappige apenplaatjes, en te weinig naar het ecosysteem eromheen. Waarom is Yuga Labs briljant en schimmig tegelijk? Co-host is Krijn Soeteman.

Crypto Update: Bitcoin is dood! Net als in 2018, 2015 en 2011

Bitcoin is dood! Net als in 2018, 2017, 2015,2014 en 2011. Het is maar goed dat de website Bitcoin Obituaries het aantal doodverklaringen bij blijft houden, zodat deze artikelen altijd in perspectief geplaatst kunnen worden. In 2022 staat de teller overigens 'pas' op 15 doodverklaringen, wat mogelijk kan betekenen dat ook de pers gewend raakt aan Bitcoin. Ondertussen verkopen miners gedwongen hun munten en slaat cryptobeurs FTX zijn slag.

225 B: Eerste hulp bij bear markets

Er is geen ontkomen meer aan: we zitten diep in een bear market. Te gast zijn Bert en Peter Slagter, waarmee we net als tijdens de coronacrash in 2020 de markt beschouwen. We analyseren hoe een volledige 'hypecycle' van bitcoin en de cryptomarkt er eigenlijk uitziet. Welke signalen van hype, manie en euforie hebben we de afgelopen tijd gezien? Van yield farming tot lasereyes en hondenmunten. Gaat de vergelijking met de kredietcrisis van 2008 op, met alle omvallende bedrijven van nu? En wat is er nodig voor een nieuwe bull market?