
Cryptocast
Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.
Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.
Banken mogen in de toekomst 1% van hun eigen vermogen in bitcoin of andere crypto's aanhouden. Althans, dat is de lijn die de Bank for International Settlements, kortweg de BIS, aanhoudt. De vraag blijft dan natuurlijk nog wel: welke bank gaat dat doen? En Jed Mccaleb, mede-oprichter van Ripple, is bezig zijn laatste beetje XRP-tokens te verkopen. Hij 'kreeg' er ruim 7 miljard bij het oprichten van het bedrijf. Inmiddels werkt McCaleb aan Stellar, een andere munt.
Moeilijke onderwerpen als bitcoin en blockchain uitleggen aan een leek is heel erg lastig. Niet alleen omdat de cryptowereld bol staat van de Engelse termen, maar ook omdat zelfs de basis nog erg ingewikkeld is. Om nieuwe geïntresseerden op weg te helpen heeft cryptojournalist Krijn Soeteman de Crypto Encyclopedie geschreven. Co-host bij deze podcast is Robert-Reinder Nederhoed.
Bitcoin is een 'goed' en geen 'effect'. Die uitspraak komt op het conto van Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Zijn commissie reguleert aandelen en obligaties, waar bitcoin dus niet onder valt. De vraag is voor welke munten dat wél zal gelden. En twee van de zwakke broeders in de cryptomarkt zijn weer in het nieuws. Three Arrows Capital is definitief failliet verklaard en bij leenbedrijf Celsius spant het erom. Zakenbank Goldman Sachs aast op de boedel van het bedrijf.
Yuga Labs is het bedrijf achter de Bored Ape Yacht Club en maakte het afgelopen jaar furore met hoge winsten en een waardering van vier miljard. Te gast is Michiel Frackers, investeerder en blockchain-ondernemer. Uit interesse deed hij onderzoek naar Binance en het bedrijf waar we het vandaag over hebben: Yuga Labs. Want mensen kijken, volgens Michiel, te veel naar die grappige apenplaatjes, en te weinig naar het ecosysteem eromheen. Waarom is Yuga Labs briljant en schimmig tegelijk? Co-host is Krijn Soeteman.
Cryptobedrijven die in de problemen raken, kunnen voortaan misschien rekenen op een bailout. Dat is natuurlijk wat overdreven, maar het grote FTX stond de afgelopen weken klaar voor partijen als Voyager Digital en BlockFi. En die andere grote exchange, Coinbase, gaat zich voortaan aan de Nederlandse toezichtsregels van DNB houden.
Bitcoin is dood! Net als in 2018, 2017, 2015,2014 en 2011. Het is maar goed dat de website Bitcoin Obituaries het aantal doodverklaringen bij blijft houden, zodat deze artikelen altijd in perspectief geplaatst kunnen worden. In 2022 staat de teller overigens 'pas' op 15 doodverklaringen, wat mogelijk kan betekenen dat ook de pers gewend raakt aan Bitcoin. Ondertussen verkopen miners gedwongen hun munten en slaat cryptobeurs FTX zijn slag.
Er is geen ontkomen meer aan: we zitten diep in een bear market. Te gast zijn Bert en Peter Slagter, waarmee we net als tijdens de coronacrash in 2020 de markt beschouwen. We analyseren hoe een volledige 'hypecycle' van bitcoin en de cryptomarkt er eigenlijk uitziet. Welke signalen van hype, manie en euforie hebben we de afgelopen tijd gezien? Van yield farming tot lasereyes en hondenmunten. Gaat de vergelijking met de kredietcrisis van 2008 op, met alle omvallende bedrijven van nu? En wat is er nodig voor een nieuwe bull market?
Het Amerikaanse betaalbedrijf Circle brengt een euro-stablecoin op de markt. Circle kennen we van de (op dit moment) meest betrouwbare stablecoin USDC. Nu kiest het bedrijf om op dezelfde manier ook euro's aan te houden. Is hier markt voor? En misschien nog wel belangrijker: hoe interacteert deze nieuwe munt met de aankomende MiCAR? Ook bespreken we de capitulatie op de cryptomarkt en het drama rond leenplatform Solend.
Het stormt op de cryptomarkt. De prijzen van vrijwel alle munten dalen hard en ook steeds meer grote raken in de problemen. Deze week zagen we Celsius al wankelen (besproken in de Cryptocast), en nu komt daar 3AC Capital bij, een groot beleggingsfonds. Het fonds zou gehandeld hebben met hefboom en komt daardoor nu in de problemen.
Nederland blijkt heel goed geschikt voor bitcoinmining. Onze gast van deze week, Bert de Groot, is daarvan het levende bewijs. Met zijn bedrijf Bitcoin Brabant zet hij mining in op allerlei slimme manieren. Zo kweekt hij 'bitcoinbloemen' met warmte van miners en is hij op allerlei plekken op zoek naar een overschot aan stroom. Co-host is Daniël Mol.
Cryptoleenplatform Celsius zit in zwaar. De mogelijkheid tot het opnemen van tegoeden is stopgezet door liquiditeitsproblemen. Dat zorgde natuurlijk voor een grote paniekgolf op de cryptomarkt. De CEL-token van Celsius kelderde en ook bitcoin kreeg harde klappen. Komt dit nog goed? En zien we al een bodem?
In de VS hebben de senatoren Lummis (R) en Gillibrand (D) hun 'cryptowet' ingediend. De wet moet vooral duidelijkheid geven over de behandeling van digitale munten. Er moet namelijk onderscheid gemaakt worden tussen effecten en goederen. Dat verschil heeft dan weer grote gevolgen voor de regelgeving rond deze projecten. Ondertussen is het lobby'en rond de nieuwe wet begonnen.
Inmiddels staan Nederlandse cryptobedrijven twee jaar onder toezicht van DNB. Het werd een turbulent dossier. Met Simon Lelieveldt, expert op het gebied van financiële regelgeving, blikken we terug én vooruit. En hoe zit het met de internationale bedrijven die in Nederland opereren, maar zich niet allemaal geregistreerd hebben? Co-host is Paul Buitink.
Het Witte Huis richt zijn pijlen de komende tijd mogelijk op mining. Het Office of Science and Technology Policy krijgt de komende tijd de opdracht om een rapport op te stellen rond de bloeiende industrie in de VS. Daarna volgt er mogelijk nieuwe wetgeving. Dat is pikant, want na het miningverbod in China zijn veel grote spelers naar de VS getrokken. En in Australië valt het gebruik van crypto spot ETF's nogal tegen.
De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft, net als El Salvador, ook een Bitcoin-president. Faustin-Archange Touadéra is wiskundige en (kennelijk) gek van bitcoin. Inmiddels heeft hij ook plannen voor een heus cryptoeiland, maar dan wel in een rivier in het land. De Centraal-Afrikaanse Republiek heeft namelijk geen kustlijn.