Cryptocast
Cryptocast

Cryptocast

Cryptocurrency are here to stay. Herbert Blankesteijn navigeert je wekelijks door al het cryptonieuws. Langs fans en haters, hypes en trends, winst en verlies.

Wat als je géén vermogen hebt? En meer met Arno Wellens

Het was een roerige week in cryptoland. De prijs van bitcoin schoot omhoog door een gerucht rond Amazon en viel ook weer hard naar beneden toen de techgigant stellig ontkende. Ook was er opnieuw onrust rond stablecoin Tether. Dat bespreken we met co-host Paul Buitink en financieel journalist Arno Wellens, die voor de tweede keer te gast is in de podcast. Ook vertelt Arno wat te doen als je géén vermogen hebt, en deelt hij zijn kijk op de huizenmarkt, het nut van de CBDC en de toekomst van cashgeld.

Optiebeurs Deribit vertrok naar Panama en draait nu recordomzetten

Een kleine anderhalf jaar geleden was Marius Jansen voor het laatst te gast bij de Cryptocast, toen nog in de rol van COO van Deribit. De grote optiebeurs stond toen op het punt te vertrekken naar Panama, na de onzekerheid die de nieuwe Nederlandse regelgeving met zich meebracht. Het bleek een goede stap: inmiddels draait Deribit veel grotere volumes en is het bedrijf flink gegroeid. Marius is nog betrokken bij zijn optiebeurs, maar werkt er niet dagelijks meer aan. Hij vertelt over de move naar Panama, de regelgeving in Nederland, het landschap van exchanges en geeft zijn mening over de staat van de markt.

Waarom je géén bitcoin zou moeten kopen

Wees niet bang: wij geven bij de BNR Cryptocast nog geen geen beleggingsadvies, ook niet om géén bitcoin te kopen. Dat doet onze gast van deze week, blockchainrealist Ronald Mulder, overigens ook niet. Hij schreef onlangs het essay 'Waarom ik voorlopig geen bitcoin koop'. In dat verhaal beschrijft hij een aantal punten die hem ervan overtuigde zijn munten van de hand te doen en voorlopig niet bij te kopen. Genoeg voer voor discussie.

De jacht op Faketoshi Nakamoto

De identiteit van de bedenker en allereerste ontwikkelaar van bitcoin, Satoshi Nakamoto, is nog altijd een mysterie. Dat is misschien maar beter zo, want het project functioneert uitstekend zonder leider. Toch zijn er mensen die claimen Satoshi Nakamoto te zijn, veelal zonder bewijs. De bekendste: Craig Wright. Een Australisch ondernemer en programmeur. Wright probeert al jaren op allerlei manieren duidelijk te maken dat hij echt Satoshi is, maar hard bewijs kan hij niet leveren.

Een spoedcursus Taproot: de belangrijkste upgrade in jaren

Tijd om dieper in te gaan op Taproot. Eindelijk! De nieuwe update voor het bitcoinnetwerk werd onlangs 'goedgekeurd' door de miners. In deze podcast vertelt ontwikkelaar Sjors Provoost alles over Taproot en hoe softforks (en hardforks) tot stand komen op het netwerk. Hoe werkt bijvoorbeeld de 'speedy trial', waarbij miners aangeven klaar te zijn voor een nieuwe upgrade? Hoe komt het bitcoinnetwerk tot beslissingen en welke voordelen brengt Taproot met zich mee?

Een keerpunt in de geschiedenis: 1971

Op 15 augustus 1971 maakte de Amerikaanse president Richard Nixon een einde aan de convertibiliteit tussen dollars en goud. Die beslissing, de 'Nixon Shock', heeft grote gevolgen gehad, die merkbaar zijn tot de dag van vandaag. Dat betoogt econoom Edin Mujagic. Edin heeft een boek geschreven over het bijzondere 1971 en neemt ons in deze Cryptocast mee langs de voorgeschiedenis en de gevolgen van het afschaffen van de gouden standaard. Co-host is Paul Buitink.

De belangrijke stap van El Salvador en de toekomst van de bullmarkt

Is de bullmarkt voorbij? Met die vraag stapten we een paar weken geleden op Marc van der Chijs af. Inmiddels staat die vraag nog steeds, want de prijs is nog niet opgekrabbeld. Iets dat we een paar weken geleden nog niet wisten, was dat El Salvador bitcoin tot wettig betaalmiddel zou promoveren. Daarmee is het Latijns-Amerikaanse land de eerste natiestaat die bitcoin volledig omarmt. Marc is enthousiast en noemt het een belangrijke stap voor bitcoin.

De CBDC's komen eraan!

De CBDC's, central bank digital currencies, komen eraan! En daar is ook gelijk alles mee gezegd. Er is namelijk nog veel onduidelijk over dit nieuwe digitale centrale bank geld. De EU, China, de Verenigde Staten en veel andere landen werken inmiddels aan hun eigen versie van deze techniek. Maar hoe gaat zo'n nieuwe 'munt' er dan uitzien? En met welke eigenschappen? Martijn Jeroen van der Linden, lector New Finance bij de Haagse Hogeschool en voorzitter van stichting Ons Geld, is te gast. Co-host is Paul Buitink.

De nacht dat Elon tweette

Zo, dat was me het nachtje wel. Tesla-CEO Elon Musk deelde op Twitter dat hij, vanwege het energieverbruik, voorlopig geen bitcoin zal accepteren voor zijn elektrische auto's. Dat is best opmerkelijk, want Tesla stapte een aantal maanden geleden vol overtuiging in. De prijs dook na zijn bericht direct omlaag. Met Daan Kleiman van Bitonic en co-host Martijn Wismeijer van General Bytes bespreken we deze opmerkelijke ontwikkeling en nog veel meer.

Een open gesprek met bitcoin-criticus Joost van Kuppeveld

Samen met co-host Bert Slagter gaan we in gesprek met Joost van Kuppeveld, journalist bij het FD en kritisch volger van Bitcoin. We praten over de werkzaamheden van Joost en zijn mening over Bitcoin. Zo noemde hij de techniek onlangs nog een 'digitale kettingbrief'. Waarom? Ook hebben we het over het narratief van bitcoin, hoe Joost de institutionele interesse ziet en de toon van het FD, als het over crypto gaat.

Beleggen in altcoins, hoe pak je dat aan?

Het ging in de laatste paar Cryptocasts vooral over bitcoin, dus was het hoogtijd om weer eens in de altcoins te duiken. Dat doen we met Marcel Burger en Alfred Prevoo. Beide heren hebben dus flink wat ervaring in de beleggingswereld en kijken daarbij ook graag naar altcoins. Hoe maak je bijvoorbeeld een keuze uit al die honderden projecten? Is het interessant om te handelen met een algoritme? En hoe spot je een nieuwe trend, zoals decentralized finance?