'Arbeidsmigratie is goedkope arbeid voor verwende werkgevers'

De Crux17 mei 2023Seizoen 1, Aflevering 146 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Mathijs Bouman en Ronald Dekker zijn het hartgrondig oneens over arbeidsmigratie. We duiken in luie werkgevers, een laffe overheid en hoe lastig het is om robots paprika’s te laten plukken. En in de vraag waarom de economen Dekkers en Bouman het niet eens kunnen worden.  

Deze aflevering is opgenomen in de zomer van 2022.

“Arbeidsmigratie is een ‘no brainer’ en Noord Afrika de logische keus’, schreef Econoom en Journalist Mathijs Bouman vorig jaar in het FD. Door de vergrijzing komen we in de toekomst volgens Bouman zoveel handen tekort, dat we alleen met arbeidsmigratie de economie draaiende kunnen houden. Hij pleit voor het goed reguleren van die migratie door een overheid die keuzes maakt: welke mensen hebben we nodig? Wie laten we toe? Bouman wil beleid.  

Ronald Dekker waarschuwt voor het toelaten van meer arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie. Volgens de TNO-econoom is dat vooral een wens van ‘luie’ werkgevers die goedkope arbeid willen. Dekker vertrouwt op het marktmechanisme. Laat de markt zijn werk doen en we zullen verstelt staan van de innovatieve krachten die loskomen en ons aan nieuwe, creatieve oplossingen helpen zonder dat we meer mensen hierheen hoeven te halen. En vraag en aanbod zullen gaan schuiven en een nieuw evenwicht vinden. De wereld ziet er dan anders uit, maar niet per se slechter volgens Dekker. In die nieuwe wereld zijn er misschien geen flitsbezorgers meer, maar daar maakt hij zich niet druk over.  

In deze aflevering van De Crux gaan de twee economen op zoek naar de kern van hun meningsverschil. Over hoe een economie werkt zijn ze het wel eens. Waarom kunnen ze toch op één lijn komen? Welke overtuigingen liggen ten grondslag aan hun standvastigheid? We duiken in het geloof in de markt, vertrouwen in de overheid en de vraag of innovatie de oplossing is. Waarom kiest Dekker voor de confrontatie met werkgevers? En waar komt het vertrouwen in maakbaarheid van Bouman vandaan?  

De Crux is geen debat of twistgesprek, maar een gesprek dat staat of valt met nieuwsgierigheid naar elkaar. Het meningsverschil blijft, en overtuigen hoeft dus niet. Maar lukt het de gasten om te begrijpen waar de ander vandaan komt? En weten ze eigenlijk wel waar ze zelf vandaan komen?