Hoe vervoeren mijn dochters zich straks?

De Eeuw van mijn Dochters15 jan 202031 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers.
De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers. (BNR)

Te gast:

Ellen Lastdrager, directeur bij TNO traffic en transport. We gaan van bezit naar toegang tot mobiliteit, voorspelt Lastdrager. En om die - toegang tot - voor iedereen te borgen, hebben we een meekijkende overheid nodig. Mobiliteit van de toekomst kunnen we niet uitsluitend aan de markt over laten, is haar stelling. We krijgen keus volgens haar. Of we gaan voor autonoom rijden, of we sturen een appje als ze van A naar B willen en het wordt geregeld, of we blijven thuis met de avatar technologie.

Carlo van de Weijer, directeur smart mobility aan de TU Eindhoven. Hij houdt zich bezig met de manier waarop mensen zich verplaatsen in de toekomst. En daarvoor ziet hij een rol weggelegd voor de auto, fiets en het vliegtuig. De trein is volgens hem vooral iets 19e-eeuws en het spoor kunnen we het beste asfalteren.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Meer weten:

-TNO Mobiliteit en Logistiek “Realiseren van leefbare en duurzame steden”

-Artikel 360 Met de hyperloop naar het centrum

-Artikel FD De vliegschaamte voorbij

Over deze podcast:

Je kunt ons bereiken via bnr.nl/eeuwvanmijndochters


Mede mogelijk gemaakt door