Wie gaat er straks voor mij zorgen?

De Eeuw van mijn Dochters22 jan 202028 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers.
De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers. (BNR)

Te gast:

Andrea Maier, internist en hoogleraar veroudering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en de Universiteit van Melbourne. In haar boek Eeuwig houdbaar onderzoekt ze wat de oorzaken en ontwikkelingen zijn op het gebied van veroudering. De helft van de meisjes die nu geboren wordt, wordt 100, vertelt ze. Maar hoe dan? Zijn we langer jong, zijn we langer oud, zijn we langer van middelbare leeftijd? Volgens Maier gaat het in de toekomst om 'gezondheidsduur' in plaats van 'levensduur'.

Lucien Engelen, expert op het gebied van zorg en innovatie. Hij was jarenlang directeur van het Radboud REshape Innovation Center. Lucien Engelen is een groot pleitbezorger van een radicale transitie in de zorg. Het woord ‘zorg’ wil hij eigenlijk niet meer horen. Het gaat om gezondheid. En dat meten, scannen en monitoren we allemaal zelf met slimme apparaten. Drie rollen worden in de toekomst essentieel volgens Engelen: zorg voor je zelf, mantelzorg en technologie.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Meer weten:

-Over Lucien Engelen

-Over Andrea Maier

-Onderzoek LUMC Gebruik technologie zorgt voor toename kwaliteit van leven

-Artikel Trouw Knuffelen met een zorgrobot helpt tegen eenzaamheid

-Artikel Tagesschau Digitale-Versorgung-Gesetz

Over deze podcast:

Je kunt ons bereiken via bnr.nl/eeuwvanmijndochters


Mede mogelijk gemaakt door