Hoe vinden mijn dochters hun partner?

De Eeuw van mijn Dochters19 feb 202029 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers.
De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers. (BNR)

Te gast:

Mabel Nummerdor heeft zich de laatste jaren volledig gestort op seksualiteit en relaties in de toekomst. Aan de ene kant gaat technologie een steeds grotere rol spelen in onze relaties, maar aan de andere kant ontstaat er ook een soort 'huidhonger', stelt ze. En als mijn dochters eenmaal die partner gevonden hebben, is het nog niet zo dat ze hun hele leven bij elkaar blijven. Die ontwikkeling zie je nu al. Je ziet veel meer vormen van seriële monogamie. Verschillende partners na elkaar tijdens een leven. Maar er vallen daarin ook gaten, steeds langere periodes, waarin mensen single zijn.

Belle Barbé Als pedagoog wil zij aandacht voor de leuke kanten van seks. Die raken volgens haar nu vaak ondergesneeuwd door de waarschuwingen voor soa’s en ongewenste zwangerschappen. We willen zaken steeds meer onder controle krijgen. En dat geldt ook voor ons liefdesleven. Terwijl dat aanrommelen het juist ook zo leuk maakt. We gaan het later doen, worden preutser. Dat hoeft allemaal niet erg te zijn, als we ook maar oog blijven houden voor de leuke kanten ervan.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Meer weten:

Boek Mabel Nummerdor: Holy Fuck

Boek Belle Barbé: Ik & seks

Artikel Volkskrant: Nederlandse jongeren doen minder aan seks - en volwassenen trouwens ook

Artikel Parool: Pedagoog Belle Barbé: ‘Ik sta graag op de bres voor fijne seks’

De wipsite: de nieuwe vorm van seksuele opvoeding

The New Yorker: The Power of Touch

2Doc: Huidhonger

Over deze podcast:

Je kunt ons bereiken via bnr.nl/eeuwvanmijndochters


Mede mogelijk gemaakt door