Moeten mijn dochters straks nog werken?

De Eeuw van mijn Dochters4 mrt 202027 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers.
De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers. (BNR)

Te gast:

Paul de Beer is bijzonder hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam en denkt na over de waarde van werk in de 21e eeuw. Is welvaart de enige motivatie? Volgens hem willen mijn dochters blijven werken. Maar ze gaan wel meer eisen stellen aan die baan en ze zullen ook niet meer een volledige werkweek gaan draaien. Het betaalde werk gaat steeds meer concurreren met andere activiteiten, voorspelt hij. Vrijwilligerswerk, zorg voor je kinderen, zorg voor je ouders.

Sandra Phlippen is hoofd-econoom bij ABN AMRO en denkt ook dat mijn dochters wel blijven werken, maar in een 3-daagse werkweek wellicht. Ze adviseert dat ze vooral lol moeten blijven houden in leren. Want zo luidt haar - bijna filosofische - uitspraak: je weet niet wat straks van je kinderen geëist gaat worden. Het enige wat je wel weet, is dat het waarschijnlijk niet is, wat je nu denkt dat het is.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Meer weten:

Paul de Beer: Tijd voor herbezinning over de waarde van niet-betaald werk

Goldschmeding Foundation Conferentie: De waarde van werk in de 21e eeuw

Podcast Tinbergen en de economie: De race tussen scholing en technologie

Over deze podcast:

Je kunt ons bereiken via bnr.nl/eeuwvanmijndochters


Mede mogelijk gemaakt door