Hoe zoeken mijn dochters straks hun ontspanning?

De Eeuw van mijn Dochters11 mrt 202029 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers.
De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers. (BNR)

Te gast:

Sander van der Vegte stelt dat de nieuwe digitale wereld steeds meer verweven raakt met de echte wereld. En hij is als hoofd innovatie van een groot digitaal productiebedrijf het brein achter die verweving. het zal de komende jaren allemaal gaan draaien om creatie, is zijn verwachting.

Toch gaan we misschien ook wel teruggrijpen naar onze eeuwenoude hobby’s. Je even helemaal verliezen in een uurtje punniken of puzzelen. Want we kunnen wel veel, maar wil ons brein dat ook? Psycholoog Machteld van den Heuvel kijkt naar de mens als biologisch organisme en trekt haar conclusies. We kunnen én willen misschien wel heel veel straks, maar de mens zelf is een vertragende factor, stelt ze.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Meer weten:

ArtScience Museum Singapore: Into the Wild

Artikel FD: Campagne tegen de werkweek als looprad

Artikel De Volkskrant: Pottenbakken, lezen, hardlopen: waarom je een hobby moet zoeken als je er nog geen hebt

YouTube filmpje occlusion

Over deze podcast:

Je kunt ons bereiken via bnr.nl/eeuwvanmijndochters


Mede mogelijk gemaakt door