Wat bezitten mijn dochters straks?

De Eeuw van mijn Dochters25 mrt 202024 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers.
De Eeuw van mijn Dochters, vanaf 9 januari op BNR. Met Art Rooijakkers. (BNR)

Te gast:

Het draait om toegang tot in plaats van bezit, voorspelt Jan Jonker, hoogleraar duurzaam ondernemen. Dat is volgens hem nodig, omdat we op dit moment veel te veel grondstoffen gebruiken. En te veel dingen hebben, die we niet gebruiken. We moeten naar toegang tot licht in plaats van lampen. Of toegang tot warmte in plaats van een centrale verwarming in elk huis.

Thomas Rau is niet alleen architect van gebouwen, maar ook van een nieuw economisch systeem. Hij heeft zo'n tegoed-paspoort opgezet, Madaster. Een paspoort voor materialen in gebouwen. En dat concept kun je op veel meer manieren uitrollen. Het is een andere manier van denken. Fabrikanten maken nu spullen met een bepaalde levensduur, zodat we weer nieuwe kopen als het kapot is. Maar er zijn volgens Rau al lang apparaten die niet stuk gaan, alleen worden die nu bij de consument weggehouden. We moeten een nieuw verdienmodel creëren voor die fabrikanten.

Elke week laten we wetenschappers uit het veld ons wegwijs maken in de komende eeuw. De mensen die ons de komende decennia gaan vormgeven. Maar wat betekenen alle veranderingen die op ons afkomen nou voor ons als mens? Daarover Peter-Paul Verbeek, hoogleraar Filosofie van Mens en Techniek aan de universiteit Twente en directeur van het DesignLab in Twente.

Meer weten:

Een fragment uit de BBC-documentaire "The Men who made us spend" over Het Phoebus kartel en de gloeilamp

Artikel de Volkskrant: Ruimtesonde Voyager 2 verlaat zonnestelsel en is op weg naar het grote onbekende

Madaster Onderzoeksrapport ‘C8 | Van vastgoed naar losgoed’

Over deze podcast:

Je kunt ons bereiken via bnr.nl/eeuwvanmijndochters


Mede mogelijk gemaakt door